Offshore-gründer: – Sunt med prisfall i oljebransjen

Nedgangstider kan føre til at hver femte stilling i oljebransjen forsvinner. Men direktør i Telemark Technologies, Torgeir Straand, mener utviklingen er sunn.

Torgeir Straand

Direktør i Telemark Technologies, Torgeir Straand, mener utviklingen i oljebransjen er sunn.

Foto: Norges Bondelag

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår kraftig nedgang i oljeinvesteringene fram til 2018. Torgeir Straand, gründer og direktør i Telemark Technologies, i teknologiparken på Notodden, sier likevel at det ikke er noen krise.

– Jeg hadde vært svært bekymra dersom vi trodde at vi kunne fortsette å drive på gamlemåten, men det går ikke. Det som er viktig er at man bruker resurser på nye løsninger, slik at man kommer styrka ut av denne situasjonen, sier Straand

Staten tjente 13 milliarder mindre på olje

Oljefondet tjente 544 milliarder kroner

– Sunt med nedgang

Investeringsprognosene som ble lagt fram torsdag, er mer pessimistiske enn tidligere. Økonomene tror nå at oljeinvesteringene vil falle med 16 prosent i år, 8 prosent neste år og ytterligere to prosent i 2017. Det er ikke nødvendigvis negativt, sier Straand:

– Med det prisnivået som har vært i oljebransjen, er det sunt med en nedgang i insisteringene. Jeg mener det har vært et kunstig høyt prisnivå i bransjen. Så at det rister litt i bransjen om dagen, tror jeg at på lang sikt vil gjøre bransjen mer robust.

30.000 jobber kan forsvinne

SSB anslår at det i dag er rundt 155.000 jobber knyttet til leveranser til oljeinvesteringene og 30.000 av disse vil trolig forsvinne. Forsker Torbjørn Eika ved SSB tviler på at det blir investeringsoppgang av betydning i årene etter 2018. Tiden er inne for å jobbe annerledes, sier Straand:

– Vi merker det i Telemark, som i resten av verden, at det er krav til kostnadsreduksjon, og det kravet er betydelig. Det betyr at vi må jobbe på litt nye måter. På kort sikt merker vi at det er store krav til å få ned kostnadene. Det er en rolig periode i bransjen og man må omstille seg.

Ledige stillinger utenfor «oljå»