NRK Meny

Ny sjøkabel binder Telemark og Danmark sammen

SKIEN (NRK): I dag åpnet den nye strømforbindelsen som sender dansk vindkraft til Norge når det blåser mye i Danmark.

Sjøkabel mellom Telemark og Danmark

I dag åpnet den nye sjøkabelen for elektrisk kraft mellom Norge og Danmark. Kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett er fornøyd. Se mer i videoen over.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det var kronprinsene i Norge og Danmark som sto for den offisielle åpningen av den nye sjøkabelen i dag.

Kapasiteten øker med 70 prosent, noe som betyr at vi kan få vindmøllekraft fra Danmark, og danskene kan få mer vannkraft fra oss.

Den fjerde kabelen

Når det blåser i Danmark, går vindmøllene for fullt og produserer elektrisk strøm. Med den nye sjøkabelen mellom Norge og Danmark, kan vindmøllestrømmen lett brukes av industrien i Grenland i Telemark, forteller kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett.

– Ja, nå er vi i gang med å åpne to nye forbindelser. Dette er den fjerde kabelen mellom Norge og Danmark. Vi har åpna en ny, oppgradert linje mellom Kristiansand og til Rød i Skien, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

Kraftmaster

Ifølge Statnett vil det nye, oppgraderte kraftnettet gi færre strømbrudd.

Foto: Roald Marker / NRK

Lover færre strømbrudd

Sjøkabelen kommer i land i Kristiansand. Men også på landsida er det gjort store investeringer, seinest i fjor høst.

– Fra Kristiansand til Bamble har vi oppgradert det eksisterende. Fra Bamble og til Rød har vi bygd ei ny linje. Det vil si at det er satt opp nye master og revet en del gammelt.

Statnett hevder at et nytt og oppgradert kraftnett vil gi færre strømbrudd og at kapasiteten øker. Og sett fra et miljøsynspunkt vil både det nye nettet og sjøkabelen gi gevinster.

– Målet er at danskene skal legge til rette for mer vindkraft og fase ut sin kullkraft. Vindkraft produseres imidlertid bare når det blåser, og da trengs en backup. Det har vi i Norge med vannkraften, og da kan vi importere vindkraft når de produserer for mye, sier Glette.