Hopp til innhold

Mener Odd viser vei

Skien (NRK): Odd har innført flest klimatiltak av klubbene i Eliteserien. Derfor mener miljøverndirektøren hos Fylkesmannen i Telemark at kommunene bør lære av klubben.

Odd stadion

FYRER MED VED: Kunstgressbanen til Odd er spilleklar hele vinteren ved hjelp av fjernvarme.

Foto: Roald Marker / NRK

Stortinget har satt av penger til en stor gulrot på hele 100 millioner Målet er at kommuner i Norge skal komme med forslag som kan redusere klimautslipp. Enkeltkommuner som har gode forslag, kan få flere millioner.

Hans Bakke er miljøverndirektør hos fylkesmannen og ansvarlig for ordningen i Telemark. Han mener Odd kan tjene som eksempel for kommuner som trenger inspirasjon. Allerede da han ankom klubben på sykkel, støtte han på ett av klubbens miljøtiltak.

– Jeg var litt usikker på om jeg måtte slenge sykkelen opp mot en lyktestolpe, men så kommer jeg til en flott sykkelparkering med tak og stativ. Helt fantastisk, utbryter han.

Einar Håndlykken er direktør i klubben og forteller at det er en bevisst satsing.

Sykkelparkering

Odd har satset på å få folk til å sykle til kamp. Målinger viser at de har lyktes.

Foto: Roald Marker / NRK

– Vi har lagt mye ressurser i å få folk til å sykle til kamp. Vi har målinger som viser at vi har lyktes. Det sparer miljøet og er i tillegg helsebringende, svarer han fornøyd.

Vil være best på miljø

Men det stopper ikke der. På parkeringsplassen står det fler elbiler, alle dekorert med klubbens logo.

Elbil Odd

Satsing på elbiler i Odd har smitteeffekt. spillere, trenere og ansatte som har byttet bil, har gått over til elbil.

Foto: Roald Marker / NRK

– Ja, vi ønsker å være Norges mest miljøvennlige klubb. Da må vi gjennomføre det i praksis, ikke bare prate om det, sier Håndlykken.

Klubben har satt opp hurtiglader på parkeringsplassen, men det er innført en rekke andre tiltak også. Søppelet blir kildesortert, kunstgressmatta blir varmet opp med fjernvarme, all strøm er miljøsertifisert og under kamp tilbyr klubben en grønn meny i kioskene. Mye takket være Einar Håndlykkens fortid som miljøforkjemper.

– Dette er tiltak som ikke bare en fotballklubb kan innføre. Det gjelder også skoler, idrettslag og bedrifter, sier Håndlykken.

Miljøtiltak smitter

Nettopp det er Hans Bakkes poeng. Han vil at kommunene i Telemark skal sende inn søknader med kreative forslag, inspirert av Odd.

Einar Håndlykken og Hans Bakke

Hans bakke t.h., håper kommunene lar seg inspirere av miljøsatsingen til Odd og direktør Einar Håndlykken.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg håper at Telemark skal forsyne seg grovt av de 100 millionene. Her kan man få millionbeløp til prosjekt dersom de kan redusere klimautslippene.

Men slike tiltak har også en positiv smitteeffekt. Det viser satsingen i Odd. Spillere, trenere og ansatte tenker mer klima og miljø, hevder Håndlykken.

– Absolutt! Ansatte som skal bytte bil, har valgt elbil fremfor en vanlig bil. Valgene Odd har gjort, påvirker hele klubben, sier Håndlykken.

Tiltakene har kommet i løpet av de siste årene, gjerne i samarbeid med sponsorer. For dette er ikke gratis. Bare sykkelparkeringen og hurtigladeren har en prislapp på nesten 1 million.

Nå har kommunene frist til 23. juni med å sende inn kreative søknader. Stortinget har varslet at ordningen skal vare i minst fem år med nye midler hvert år.

Hurtiglader Odd stadion

Hurtigladeren er finansiert ved hjelp av sponsorer.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark