NRK Meny
Normal

Vil ha hjelm på fotballbanen

Fotball-lege vil at eliteseriespillere skal bruke hjelm for å unngå alvorlige hodeskader.

Abgar Barsom og John Anders Bjørkøy

Odd Grenland-spiller John Anders Bjørkøy fikk en hjernerystelse i kampen mot Fredrikstad 19. oktober.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Ola Stamnes

Ola Stamnes, lege for Odd Grenland, ener at flere spillere bør bruke hjelm på fotballbanen.

Foto: NRK
Hans Erik Utne

Hans Erik Utne er direktør i Odd Grenland.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK
Anders Rambekk

Anders Rambekk vurderte ikke å bruke hjelm etter han fikk en alvorlig hodeskade tidligere i år.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Klubb-legen til Odd Grenland frykter flere hodesmeller i fotballen.

Etter John Anders Bjørkøys hodeskade tidligere i oktober og en observasjon av det han mener er tøffere miljø på banen, mener Odd Grenlands lege, Ola Stamnes man nå bør vurdere bruk av hjelm hos tidligere hodeskadde spillere.

Skienslaget vurderer å anmelde FFK-spilleren Abgar Barsom etter hans harde takling av Bjørkøy. Odd-spilleren sliter fortsatt med med etterdønningene av det Odd-lege Ola Stamnes klassifiserer som en kraftig hjernerystelse.

Les også: FFK-Barsom slipper straff

Tøffere klima i eliteserien

Bjørkøys helsetilstand har ikke blitt bedre, og han sliter fortsatt med svimmelhet, kvalme og ekstrem slapphet. Stamnes ble såpass bekymret for Bjørkøy, at han ønsket grundigere undersøkelser av 30-åringen.

- Heldigvis har det ikke vært tegn til blødning eller kraniebrudd. Alt peker i retning av at det var en alvorlig hjernerystelse, sier Stamnes.

Stamnes har merket at klimaet i eliteserien har hardnet til.

- Jeg føler at det er mer kraft og innsats i taklingene. Det er også mer styrke i hver enkelt fotballspiller, og det betyr at smellene som oppstår blir kraftigere enn tidligere.

- Hjelm i en periode

Nå åpner Stamnes for bruk av hjelm hvis ikke en kursendring finner sted.

- Spillere som har vært usatt for kraftige traumer og dokumenterte hjernerystelser vil jeg anbefale å holde seg langt unna aktivitet før de er friske. Da kan det diskuteres om de i en periode bør få beskyttelse i form av en hjelm, sier legen.

I Odd Grenlands administrasjon vurderer nå direktør Hans Erik Utne å ta saken videre for å få en debatt om klimaet og tøffheten er innenfor forsvarlige grenser.

- Vi er ute etter å få vurdert saken. Når ingen andre tar opp saken er det helt naturlig at vi vurderer om vi skal gjøre det, sier Utne.

Rambekk fikk alvorlig hodeskade

Bjørkøys forsvarskollega, Anders Rambekk ble tidlig i sesongen selv utsatt for en alvorlig hodeskade.

- Jeg vurderte ikke å bruke hjelm. Men det var en periode i starten hvor jeg var usikker. Jeg merket at da jeg var på banen at jeg trakk meg fra duellene, sier Rambekk.

Han presiserer at i hans tilfelle kom skaden som et resultat av et uhell, men forsvarsveteranen hilser en debatt velkommen.

Les: Uenige om videodømming

Les også: - Jeg er ingen stygg spiller

Hva synes du om at fotballspillere skal ha hjelm? Diskutér under.

 • Ingen ble godkjent

  Fastlegekontorene i Telemark gjør det dårlig på Forbrukerrådets test av tilgjengelighet, service og imøtekommenhet. Det er ingen av fastlegekontorene i fylket vårt som får de nødvendige 67 poengene man må ha for å bli godkjent.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Forurensing Frierfjorden
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK