NRK Meny
Normal

Nynorsk i fritt fall

De siste elleve årene er det blitt nesten 40 prosent færre elever som bruker nynorsk som skriftspråk i grunnskolene i Telemark.

nynorsk-ordboka

Færre elever i grunnskolen i Telemark velger nynorsk som skriftspråk

Foto: Tellef Dahll/NRK

I 2002 var det 3 464 elever av drøyt 22 000 elever i grunnskolen i Telemark som brukte nynorsk som skiftspråk. I 2013 var dette tallet nede i 1 959 av drøyt 22 000. En nedgang på nesten 40 prosent.

Språkforsker Arne Torp, har jobbet ved distriktshøgskolen i Bø og kjenner Telemark godt. Han tror at bygdefolket gradvis mister identifikasjonen med nynorsken.

– Jeg tror at det foregår en mental urbanisering i vår tid. Det vil si at folk ikke nødvendigvis flytter til byen, men byen flytter til der du er. Dermed blir levemåten mer lik den man har i byen, og det blir ikke like viktig å markere en bygdeidentitet som det kanskje var før, sier Torp.

– Forbilder er viktige for nynorsken

Torp sier at folk flytter til bygdene, og tar med seg et Oslomål inn i boligfeltene. Dermed blir det mindre naturlig for foreldre å velge nynorsk for barna.

Arne Torp

Arne Torp tror bygdefolket mister språkidentiteten sin.

Foto: Ram Gupta

– For barna snakka allerede noe som ligner på bokmål. Jeg tror denne mentale urbaniseringen har akselerert de siste årene.

I dag er det kommunene i Vest-Telemark som har den dypeste forankringen i nynorsken, mener Torp.

– Jeg tror fremtiden til nynorsken i Telemark er i Vest-Telemark. Her finnes det historisk markante kulturpersonligheter som Aasmund Olavsson Vinje og Tarjei Vesaas som har betydd mye for skriftspråket. I dag er ikke minst Odd Nordstoga og Yasmin Syed viktige. Redningen for nynorsken i Vest-Telemark er at det finnes forbilder som disse, sier Torp.

Les også:

Fraflytting og skolenedleggelse

Leder i Mållaget i Telemark, Sigbjørn Hjelmbrekke, sier nedgangen for nynorsken har vært markant siden 60-tallet. Han sier det finnes flere grunner til at nedgangen har fortsatt de siste elleve årene.

Sigbjørn Hjelmbrekke

Sigbjørn Hjelmbrekke sier det er viktig med mer nynorsk i media.

– Fraflytting fra nynorskkommuner og skolenedleggelser i distriktene, der elevene blir flyttet til større bokmålskoler er noen av grunnene. Dessuten velger mange foreldre bokmål for ungene sine, selv på nynorskskoler, sier Hjelmbrekke.

– Må være synlig i media

Onsdag bestemte Telemark fylkeskommune at nynorsk fortsatt skal være det offisielle skriftspråket i Telemark. Åtte av kommunene i Telemark har nynorsk som offisielt språk. Men med lite nynorsk i riksmediene, er det ikke sikkert det forblir slik.

– Jeg tror det er veldig viktig, for at nynorsken skal ha noen plass i det hele tatt, så må den være synlig i riksmediene. Der har vi alltid hatt et problem. Men hvis dette styrker seg nasjonalt, så er det ingenting i veien for at nynorsken kan styrke seg ytterligere ut fra kjerneområdene i Vest-Telemark, sier Hjelmbrekke.

– Nynorsken står ikke trygt noen plass, men får vi et jevnstilt språk, som folk ser at det går an å bruke, da bør det styrke seg i Vest-Telemark og i andre plasser i fylket, sier Hjelmbrekke.

 • Boligbrann i Vinje slukket

  Boligbrannen i Øyfjellvegen i Vinje er slukket. Fire personer er registrert bosatt på adressen, og noen av har fått i seg røyk. Disse tilses av helse, opplyser politiet klokken 02.46.

  Laster Twitter-innhold
 • Rykker ut til boligbrann i Vinje

  Nødetatene har rykket ut til melding om boligbrann i Øyfjellvegen i Vinje. Det melder politiet i Telemark klokken 02.16 natt til søndag.

  Laster Twitter-innhold
 • Trafikkuhell på Gavlesjåvegen

  Én bil med tre personer har kjørt utenfor en skrent og havnet 20 meter fra veien, opplyser politiet på Twitter. Det er ingen personskade og personene er ute av bilen. Nødetater er på stedet.

 • Ulykke på E18

  To biler kolliderte på E18 ved Skjelsvik i Porsgrunn. Føreren av den ene bilen overholdt ikke vikeplikten. Personene involvert er tatt hånd om av ambulansepersonell.