NRK Meny
Normal

Nye spor tar form

Planene om en bybane i Grenland tar form. Første byggesteg kan gå fra Landmannstoget i Skien til Down Town i Porsgrunn. Det sier Ulf Bakke i konsulentfirmaet Norwegian Railconsult.

Av Johs Apold og Kristin Rivrud

Konsulentfirmaet Norwegian Railconsult får nå jobben med å lage forprosjektet til en fremtidig bybane i Grenland.

- Vi tror det riktige vil være å binde bysentrene sammen. Det er jo en veldig spennende struktur man har med Skien og Porsgrunn sentrum, som begge to skal være med på å løfte Grenland. Da er det viktig å ha en god forbindelse mellom de to sentrene, sier Ulf Bakke, i konsulentfirmaet.

Nye spor

Brattsbergbanen blir sentral i det som kan bli første byggesteg på bybanen i Grenland. Med nye spor i begge ender kan du stige på fra perrongen på Landmannstorget i Skien, og av i Storgata i Porsgrunn.

Stoppestedene underveis skal knyttes til nye og eksisterende boligområder mellom byene. Senere er det aktuelt å bygge nye spor, blant annet til Brevik.

- En gang i fremtiden er det helt sikkert en løsning med den bosettingsstrukturen man har i Grenland, sier Bakke.

Lite kultur

Konsulentfirmaet skal nå bruke tiden fram til jul til å skissere en plan i flere etapper. Men samtidig sier fagfolk at det er lite kultur for kollektivtrafikk mellom folk i Grenland.

- Vi tror at nettopp en baneløsning er noe av det som kan være med å bidra til en kulturendring. Det vil representere noe nytt som vil trigge kollektivbruken på en annen måte, enn en videre utvikling av busstilbudet, sier Bakke.

Lyd og video

 • Hør om planene. Ulf Bakke forteller. Reporter Johs Apold.
 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.