NRK Meny
Normal

Nye spor tar form

Planene om en bybane i Grenland tar form. Første byggesteg kan gå fra Landmannstoget i Skien til Down Town i Porsgrunn. Det sier Ulf Bakke i konsulentfirmaet Norwegian Railconsult.

Av Johs Apold og Kristin Rivrud

Konsulentfirmaet Norwegian Railconsult får nå jobben med å lage forprosjektet til en fremtidig bybane i Grenland.

- Vi tror det riktige vil være å binde bysentrene sammen. Det er jo en veldig spennende struktur man har med Skien og Porsgrunn sentrum, som begge to skal være med på å løfte Grenland. Da er det viktig å ha en god forbindelse mellom de to sentrene, sier Ulf Bakke, i konsulentfirmaet.

Nye spor

Brattsbergbanen blir sentral i det som kan bli første byggesteg på bybanen i Grenland. Med nye spor i begge ender kan du stige på fra perrongen på Landmannstorget i Skien, og av i Storgata i Porsgrunn.

Stoppestedene underveis skal knyttes til nye og eksisterende boligområder mellom byene. Senere er det aktuelt å bygge nye spor, blant annet til Brevik.

- En gang i fremtiden er det helt sikkert en løsning med den bosettingsstrukturen man har i Grenland, sier Bakke.

Lite kultur

Konsulentfirmaet skal nå bruke tiden fram til jul til å skissere en plan i flere etapper. Men samtidig sier fagfolk at det er lite kultur for kollektivtrafikk mellom folk i Grenland.

- Vi tror at nettopp en baneløsning er noe av det som kan være med å bidra til en kulturendring. Det vil representere noe nytt som vil trigge kollektivbruken på en annen måte, enn en videre utvikling av busstilbudet, sier Bakke.

Lyd og video

  • Hør om planene. Ulf Bakke forteller. Reporter Johs Apold.