Hopp til innhold

Nye dopingregler skal stoppe juksemakere

Rolige hunder med godt gemytt er attraktive innen avl. Mange finner slike på hundeutstillinger. Men noen kan være dopet ned for å dekke over aggressiv adferd.

Willy Sjøstrøm med hannhunden Arthur

Det var på tide det kom et regelverk, mener Willy Sjøstrøm. Hannhunden Arthur tilhører rasen Clumber Spaniel og brukes i avl.

Foto: Roald Marker / NRK

I mars i år offentliggjorde Norsk Kennel Klub (NKK) det omfattende antidopingreglement som gjelder fra 1. januar 2014. Det skal sørge for at hunder som stiller til konkurranse er friske, ikke bruker medisin eller er dopet på en eller annen måte.

Reglene gjelder blant annet for hunder som deltar i konkurranser på utstillinger og jakt- eller lydighetsprøver. Willy Sjøstrøm kaller seg i dag bare menig hundeeier, men har i 20 år hatt styreverv i Norsk Spanielforening, Norsk Kennel Klub og har også drevet med avl av rasene cocker spaniel og clumber spaniel.

– Det var på tide at det kom regler som kan hindre juks, er hans umiddelbare reaksjon. Mange er på jakt etter hunder med godt gemytt for å bruke dem innen avl. Velger man en slik og det i ettertid viser seg at den var dopet ned for å dekke over aggressiv adferd, risikerer vi å dyrke fram feil egenskaper.

En premie på en hundeutstilling er verdifull for eiere som tenker på bruke hunden sin innen avl.

«Faker hunden»

Sjøstrø tror ikke problemet er stort, men vet at noen driver med så kalt "faking", dvs. at man farger pelsen eller gjør andre ting for å få hunden til å ta seg bedre ut for dommeren. Han er hard mot dem som sminker eller doper hunder.

– Det er løgn og bedrag og slike personer har ikke medfølelse med hundene de eier eller de som kjøper valper med dårlige egenskaper. Derfor er det bra at det blir innført regler mot dette.

Clumber Spaniel valp

Willy Sjøstrøm driver selv med avl og kan ikke forstå at noen er villig til å dope ned hunder for å dekke over negative egen skaper.

Foto: Willy Sjøstrøm

NKK har bare hatt et generelt forbud mot bruk av doping. Etter flere års arbeid har de nå fått et regelverk som er detaljert og omfatter alle typer konkurranser for hund. I bladet Hundesport har Kistin Prestrud skrevet en omfattende artikkel om de nye reglene. Prestrud er veterinærkonsulent i NKK.

– Det har vært mange positive reaksjoner på det nye reglementet. Det gjør det lettere for dem som konkurrere at de vet hva de har å forholde seg til. Dessuten er vi på linje med andre idretter, for eksempel hundekjøring.

En syk hund skal ikke konkurrere

Hun har ikke inntrykk av at doping har vært utbredt i hundemiljøer, men peker på et annet aspekt, nemlig dyrevelferd.

Kristin Wear Prestrud

Kristin Wear Prestrud forteller om positive reaksjoner på det nye antidopingreglementet for hunder. Her er hun sammen med hunden Mir.

Foto: Nina Grenness

– Hundeeiere er ikke vant til å tenke at en hund som går på medisiner, er syk. Den skal naturligvis ikke delta i konkurranser. Dette blir omtalt i regelverket, men dette må vi være flinke til å bevisstgjøre eiere på. En syk hund har ingenting i en konkurranse å gjøre.

Les mattilsynets tips til bedre hundevelferd på fjellet her.

Per Are Hoel er fersk norgesmester i snørekjøring med hund. Han konkurrerer i en idrett der det kan være et stort poeng å gi hunden prestasjonsfremmende preparater. Han er tilknyttet Norges Hundekjørerforbund som har hatt antidopingregler lenge.

Trond Are Hoel og hundene Fix-It og Ace

Trond Are Hoel er fornøyd med at det blir dopingregler for hunder i NKK. Selv vant han en NM-medalje med hunden Ace til høyre.

Foto: Christina Holst Jensen / Privat

– Miljøet vårt er lite og gjennomsiktig og doping ville lett bli oppdaget. Det er ingen toleranse for slikt. Mine hund gir jernet uansett og skulle jeg i tillegg dope den, ville ikke det være bra. Inntrykket mitt er at doping ikke er akseptert hverken i Norge eller Norden.

Les også:

Trener kommandoer i løypa og i stua

Gammelt problem

Når det gjelder doping av hunder som deltar på utstilling kan det skje at hunder får enten beroligende eller oppkvikkende stoffer forteller Kristin Prestrud i NKK.

– Det kan dreie seg om beroligende stoffer for hunder som er urolige, eller hunder som får oppkvikkende stoffer som gjør dem mer våkne. Vi har ingen konkrete beviser for at det skjer i Norge i dag. Men det er en teoretisk mulighet for at dette kan skje, avslutter Prestrud.

Willy Sjøstrøm er glad for at reglene er innført. Han kjenner hundemiljøet godt og forteller at problemer er gammelt, selv om det ikke er stort.

– Første gang jeg opplevde dette var for 30 år siden. Da var det noen som ga en nervesvak hund doping. Så dette er jo ikke noe nytt. Med de nye reglene har vi nå et våpen for å ta juksemakerne, sier Sjøstrøm med ettertrykk.