NRK Meny
Normal

Politidirektøren: – Vi må være der ting skjer

Fra nyttår stilles det krav til politiets responstid.

Politi

Nå stilles det krav til hvor lang tid politiet skal bruke på å rykke ut.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Vi blir målt på hvor lang tid vi bruker på etterforskning, saksbehandling og mye annet, men det er først nå vi blir målt på det som er viktigst for folk flest, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård kan ikke garantere raskere responstid fra politiet, selv om det nå er innført nye krav.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han synes det er bra at det nå stilles krav til politiets responstid, og vil bruke 2015 til å samle inn erfaringer fra både by og land.

– Det vil være ulike krav for byer og distrikter. Vi vil legge fram kravene for responstid i løpet av januar, slik at også publikum kan være med opprettholde kravene til politiet.

Kan ikke garantere kortere responstid

Selv om kravet nå er innført, kan ikke politidirektøren garantere at politiet vil komme raskere fram til ulykker eller andre hendelser enn før.

– Vi vil få flere operative patruljer, men det er for tidlig å si om den reelle responstiden vil gå ned.

– Må sees i sammenheng med politireformen

Humlegård vil også bruke erfaringene fra 2015 til å se hvordan politiet kan organiseres best mulig.

– Det viktigste er at politipatruljer kommer raskt til steder der ting skjer, selv om politidistrikt og lensmannskontor slås sammen. Dette må være en forpliktelse for politiet, ellers har vi ikke lyktes med politireformen.

Han ser heller ikke bort ifra at det kan bli bedre politidekning også ute i distriktene, ved å nå måle responstiden til politiet.

Tore Grindem, leder for operasjonssentralen i Telemark politidistrikt.

Leder for operasjonssentralen i Telemark politidistrikt Tore Grindem er positiv til de nye kravene som nå settes til politiet.

– Vi får 350 nye stillinger i året fram til vi har to politifolk per tusen innbyggere. Responstidsmålingene vil være med på å vise hvor behovet for bedre politidekning er størst, sier Humlegård.

– På tide

Seksjonssjef for operasjonssentralen til Telemark politidistrikt, Tore Grindem synes også det er på tide at det stilles krav til politiets responstid.

– Dette har vi etterspurt i mange år. Samfunnet har også etterspurt dette, sier han.

Han mener det vil gi politiet viktig informasjon, men sier også at det vil være utfordrende for Telemark, på grunn av geografiske forskjeller og stedvis store avstander.

– Vi håper dette vil gi oss tydeligere svar på hvilke utfordringer vi står ovenfor, avslutter Grindem.

 • Kveldens nyheter fra NRK Østafjells

  Østafjells 18:50
 • E18 stengt i Kragerø

  E18 er stengt sør for Tangenkrysset i Kragerø. Ein bil har velta, og bergingsetatane arbeider no med å rydde vegen. I fylgje helsepersonell på staden er ikkje sjåføren alvorleg skadd.

 • Odd-kapteinen ute med skade

  Odd-kaptein Steffen Hagen spelar ikkje søndagens eliteseriekamp mot Vålerenga, skriv Varden. Hagen har ein skade i leggen. Etter alt å døme overtar Vegard Bergan kapteinens plass i forsvaret.

  Steffen Hagen
  Foto: NRK
 • Nei til samarbeid om flyktningar

  Kommunane i Vest-Telemark vil ikkje samarbeide om å ta i mot flyktningar. Det var rådmannen i Fyresdal som foreslo eit samarbeid for å møte kravet om at eit mottak må ha minst 5000 innbyggarar, Ordførarane vil arbeide for å endre regelen, skriv VTB.