NRK Meny
Normal

Albanske blindpassasjerer pågrepet igjen

To menn i 20-årene er satt i varetekt etter at de dukket opp som blindpassasjerer ved Nordsjøterminalen i Brevik natt til fredag.

Brevik havneterminal

Politiet sliter med å stanse albanere som tar seg ulovlig i containere og trailere fra Brevik havneterminal (bildet) til Immingham i England.

Foto: North Sea Terminal

Politiet tror de skulle forsøke å snike seg med i en båt til England.

Operasjonsleder Jan Olaf Jansen i Telemark politidistrikt sier begge mennene hadde albanske pass.

– Vanskelig å avdekke

Albanerne er trolig blitt kjørt til terminalen av menneskesmuglere via Sverige.

De blir trolig straffet etter utlendingsloven, før de blir utvist fra Norge og Schengen-området.

Jan Olaf Jansen

Operasjonsleder Jan Olaf Jansen i Telemark politidistrikt sier menneskesmuglingen er et stort problem.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet fikk melding om saken ved 02.00-tiden natt til i dag.

Det er ikke første gangen politiet i Telemark får melding om menneskesmugling ved havneterminalen.

– Dette er et stort problem som det er vanskelig å avdekke. Vi gjennomfører kontroller ved havneterminalen jevnlig, men det er som sagt vanskelig å få bukt med problemet, sier Jansen.

Tilbakevendende problem

Helt siden 2010 har politiet gjentatte ganger pågrepet albanere som har forsøkt å komme seg over som blindpassasjerer på ferjer fra Brevik til Immingham i England.

– Problemet vårt er at vi har en åpen grense inn til Norge. Det er uheldig at vi som et transittland har en så lang grense, har politiadvokat Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt tidligere sagt til NRK.no.

Politiet tror at det hovedsakelig er et albansk miljø i Sverige som smugler albanere til England via containere og trailere.

Ferjeruta fra Brevik til Immingham i England er en av få ruter som går direkte fra Norge til England.

Grunnen til at mange albanere reiser til England er at det er et stort miljø av albanske immigranter og innvandrere i England fra før.

 • Boligbrann i Vinje slukket

  Boligbrannen i Øyfjellvegen i Vinje er slukket. Fire personer er registrert bosatt på adressen, og noen av har fått i seg røyk. Disse tilses av helse, opplyser politiet klokken 02.46.

  Laster Twitter-innhold
 • Rykker ut til boligbrann i Vinje

  Nødetatene har rykket ut til melding om boligbrann i Øyfjellvegen i Vinje. Det melder politiet i Telemark klokken 02.16 natt til søndag.

  Laster Twitter-innhold
 • Trafikkuhell på Gavlesjåvegen

  Én bil med tre personer har kjørt utenfor en skrent og havnet 20 meter fra veien, opplyser politiet på Twitter. Det er ingen personskade og personene er ute av bilen. Nødetater er på stedet.

 • Ulykke på E18

  To biler kolliderte på E18 ved Skjelsvik i Porsgrunn. Føreren av den ene bilen overholdt ikke vikeplikten. Personene involvert er tatt hånd om av ambulansepersonell.