Normal

Bekymret for dyrehelsa

Veterinærer advarer mot ny vaktordning i Mattilsynet. - Kan få store konsekvenser, sier regiontillitsvalgt.

Mattilsynet tok hånd om hunder etter væpnet aksjon

Mattilsynet tok hånd om hunder etter væpnet aksjon i Kragerø. Veterinærer frykter at dyra ikke skal få hjelpen de trenger fremover.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Veterinærer i Mattilsynet advarer mot en ny vaktordning som de mener kan gå ut over dyrehelsa.

I dag har en av tilsynets lokale veterinærer beredskap i hvert fylke etter kontortid og i helgene. Fra 1. januar er det én veterinærvakt som skal dekke hele landet.

- Vaktordninga vi har hatt til nå har blitt for dyr, sier regiondirektør i Mattilsynet for Buskerud, Telemark og Vestfold, Liv Engravslia.

Heller ressurser på dagtid

Liv Engravslia

Regiondirektør i Mattilsynet for Buskerud, Telemark og Vestfold, Liv Engravslia.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I september aksjonerte Mattilsynets veterinærer og politiet mot ulovlig oppdrett av kamphunder på Langøy i Kragerø. Det skjedde etter at Mattilsynet har fått en bekymringsmelding, og det skjer etter kontortida.

Les: Politiet skjøt hund i nødverge

Les også: Må trolig avlive hundene

- Når beredskapsordningen koster ti millioner kroner, mener Mattilsynet at de kan opprettholde god nok beredskap uten lokalvakta, og heller bruke millionene på ordinært arbeid på dagtid, sier regiondirektøren.

Advarer sterkt

Regiontillitsvalgt Erik Sørlie advarer mot dette. Han tror ikke det blir lett å få noen til å stille opp på fritida.

- Vi frykter at ordningen gir oss en vesentlig dårligere beredskap i forhold til alvorlig smittsomme dyresykdommer og dyrevelferd. Det i en tid da vi har flere alvorlige smittsomme sykdommer på dørstokken enn vi har hatt på veldig lenge.

- Mange av medlemmene sier de mister motivasjonen til å være tilgjengelige, fordi Mattilsynets ledelse har gjort denne avviklingen av lokalvakt på en klønete måte, sier Sørlie.

Mattilsynet mener det er mulig å bruke private veterinærer ved akutt behov. Staten har allerede en beredskapsavtale med disse.

Les også: - Trygt å spise svinekjøtt