NRK Meny
Normal

Gründer: – En gavepakke til miljøet

NOTODDEN (NRK): Ny teknologi som fjerner nesten 100 prosent av olje og dieselrester fra vann, kan redde miljøet ved store oljeutslipp.

Ny teknologi sikrer miljøet mot oljekatastrofer.

– Det er moro å presentere en teknologi vi har jobbet med å få til i mange år, sier Torgeir Straand.

Han er daglig leder for selskapet Telemark Technologies, som står bak den nye teknologien.

Torgeir Straand

Torgeir Straand tror den nye teknologien vil ha stor betydning i fremtiden.

Foto: Fredrik Hasseleid / NRK

Prinsippet, som du kan se i videoen i toppen av saken, er å legge et bomullsliknende stoff over områder der olje, diesel og vann har blandet seg. Det bomullsliknende stoffet vil så trekke til seg avfallsstoffene fra oljen og dieselen, og man står igjen med reint vann.

Viktig for miljøet

Straand sier teknologien er skalerbar, og kan brukes ved flere ulike situasjoner.

– For eksempel ved en bilulykke, der man frykter lekkasje til drikkevann, eller ved store oljekatastrofer på sjøen, som for eksempel Full City ulykken.

Han har også tro på at den nye oppfinnelsen kan gjøre seg gjeldende internasjonalt.

– Flere steder i verden sliter man blant annet med forurenset grunnvann. Det håper vi å kunne bidra til å gjøre noe med, avslutter Straand.

Teknologien blir presentert for Olje- og energiminister Tord Lien i september.

 • 19-åring uskadd etter ulykke

  Den kvinnelige bilføreren slapp fra det uten skader etter utforkjøringa på Hovinvegen, men det er store skader på bilen. Hun blir nå avhørt, og ifølge politiet tyder mye på at hun kan ha duppet av.

 • Nytt flomvarsel

  NVE varsler ny flom- og jordskredfare i Telemark. Varselet kommer mens vannivået bare så vidt er på vei tilbake etter helgens flom. Det er ventet opptil 70 millimeter regn fra tirsdag morgen.

 • Utforkjøring på Hovinvegen

  En bil har kjørt av veien ved Holmevatn i Tinn. Det var bilføreren sjøl som meldte fra. Ambulanse og politi er på vei til stedet.

 • Drapstruet av deponimotstandere

  Motstandere av deponi i Brevik har levert skriftlig anonyme drapstrusler mot NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten, hans kone og datter, skriver Porsgrunns Dagblad. Truslene ble levert hjemme på døra i Oslo. Saken er under etterforskning av politiet i Oslo.

  Bjørn Rune Gjelsten og Brevik