Hopp til innhold

Nytt liv i solindustrien

To industrigrupper i solcellebransjen er interessert i de ledige industribyggene etter REC Wafer-konkursen på Herøya.

Solceller vokser inn i himmelen

Solceller fra REC Wafer på Herøya ble solgt til hele verden. Nå kan det blåse nytt liv i industrien.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

RECs lokaler på Herøya står tomme.

Elkem Solar og Norwegian Crystals vil overta lokalene etter REC WAFER på Herøya.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Bobestyrer, som bare svarer NRK på mail, tror bygg og utstyr blir solgt til en virksomhet som kan skape et stort antall arbeidsplasser.

Det ene industrigruppa som vil til Herøya, er et samarbeid mellom de norske selskapene Elkem Solar og Norwegian Crystals.

Norwegian Crystals tok i fjor opp igjen produksjonen etter REC i Glomfjord og lager nå silisiumblokker.
Den andre er Elkem Solar som har en fabrikk for råstoff til slike blokker i Kristiansand. I januar i år gjenopptok den produksjonen etter stans på bortimot halvannet år.

Blokkene blir eksportert til produsenter som skjærer solcelleskiver eller wafere verden over.

Les også:

Vil overta

Direktør for Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes bekrefter at de er interessert i å starte ny produksjon på Herøya. Det kan bli 70 til 80 arbeidsplasser.

Direktør Inge Grubben Strømnes

Direktør Inge Grubben- Strømnes, Elkem Solar

Foto: Elkem Solar

– Vi vil se dette i sammenheng med vår produksjon på Fiskå i Kristiansand og tror at lignende produksjon på Herøya vil styrke oss totalt sett i markedet.

– For høy pris

Prisen som bostyret etter REC konkursen i øyeblikket forlanger for salg av byggene og det produksjonsutstyret som står igjen, er 315 millioner kroner. Dette er for høyt til at interessentene vil gi inn et bindende bud.

– Det som er viktig i forhold til pris er at det krever store investeringer i oppgradering av utstyr på Herøya for å få dette konkurransedyktig. Og det påvirker også hvor mye en kan betale for anlegget slik det står i dag, sier Grubben-Strømnes.

– Legger dere press nå på bostyret?

– Vi har en dialog med bostyret og prøver å forklare vår situasjon og rammebetingelsene vi jobber under i solindustrien. Og hva som må til for å starte produksjon igjen på Herøya.

– Er markedet for solcelleprodukter nå så god at produksjonen på Herøya kan bli lønnsom?

– Vi håper og tror det. Solcellemarkedet har en vekst nå på 20 til 40 prosent i året, og solenergi vil bli en veldig viktig faktor for å få redusert CO2-utslippet i verden.
Så vi mener at Elkem Solar på Herøya kombinert med anlegget i Kristiansand er liv laga.

– Når kan dere komme i gang?
– Vi håper å få en snarlig avklaring med bostyret og vil gjerne komme i gang så fort som mulig.

Kinesisk interesse

Parallellt med Elkem Solar og Norwegian Crystals, skal det være et kinesisk selskap som lukter på mulighetene på Herøya.

Hans Ødegård

Tidligere tillitsvalgt ved REC Wafer Hans Ødegård.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Men her er det skepsis fordi det er frykt for at kineserne bare er ute etter produksjonsutstyret som står igjen og vil sende dette til Kina.

Kinesiske myndigheter gir, etter det vi forstår, gode subsidier for å sikre at slikt produksjonsutstyr kommer inn i Kina.

– Prisen må ned

Hans Ødegård som var hovedtillitsvalgt ved REC Wafer tror det er mulig å komme igang med ny produksjon i de nedlagte lokalene

– Her er det viktig å komme i gang med ny virksomhet og ikke bare sitte å ruge på det som er, for å få mest mulig penger ut av det. Her har mange mista jobben og bostyret må nå ta til vettet for å komme i gang igjen.


Prisen må betydelig ned. Enkelt og greit, poengterer Hans Ødegård.