Hopp til innhold

Klargjør «grønn» industri igjen

PORSGRUNN (NRK): – Hvis regjeringa mener noe med å satse på grønn industri, må vi få støtte nå, sier verksdirektør.

rec wafer skilt

REC Wafer over kartet på Herøya kan snart bli skiftet ut med Elkem Solar.

Foto: Tom Andersen / NRK

Det er verksdirektør Geir Ausland i Elkem Solar, som poengterer dette. Han er i gang med å få til gjenåpning av den nedlagte solcellefabrikken etter REC Wafer på Herøya.

Elkem Solar har inngått avtale med konkursboet til REC Wafer om kjøp av to av de store byggene. Der står fortsatt produksjonsutstyret igjen etter at REC Wafer stengte dørene i 2012. Siden begjærte det norske selskapet seg selv konkurs.

– Vi går nå gjennom utstyr og bygg for å finne ut hvor mye det vil koste å få til en mer kostnadseffektiv produksjon enn det REC Wafer greide, sier Ausland.

– Kostnader må ned

Han peker på et oppslag som henger igjen på veggen etter REC Wafer, der kostnadsmålet var en doller og førti cent for en solcelleskive.

Oppslag REC bygget

-Prisen på solcelleskivene må ned til det halve. Geir Ausland peker på det gamle målet som fortsatt henger på veggen i fabrikken tre år etter nedleggelsen.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Vi må ned på halvparten for å få en forsvarlig drift, som våre kinesiske eiere kan godta.

På Herøya skal Elkem Solar støpe såkalte bolter eller blokker av silisium, som siden skal bli til løvtynne solcelleskiver. Men det skal skje i utlandet.

smelteovner REC bygget

Dette er smelteovner som Elkem Solar nå vil gjøre mindre energikrevende.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Det er for mannskapskrevende å skjære skivene i Norge, sier verksdirektør Geir Ausland.

Produserer råstoff

Elkem Solar er en råstoffprodusent i Norge. Selskapet har allerede en fabrikk på Fiskå i Kristiansand.

Når vi får oversikt over prisen på å oppgradere anlegget på Herøya, skal vi presentere dette for eierne. Da må vi vite hva staten bidrar med av støtteordninger fra instanser som Innovasjon Norge, Enova og SIVA.

Grønn politikk

– Hvis regjeringa mener noe med grønn politikk, så er dette et eksempel på miljømessig fornyelse i industrien. I tillegg bruker vi fornybar norsk vannkraft, poengterer Ausland.

Geir Ausland Verksdirektør Elkem Solar

Geir Ausland er verksdirektør i Elkem Solar. For tida har de en fabrikk i Kristiansand.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Hvordan er utviklinga i markedet for solceller?

– Det har vært vekst i markedet i mange år, men prisutviklinga gjorde det vanskelig å drive i Norge. Nå er situasjonen bedre igjen, men vi er avhengig at statlig bidrag, sier Ausland.

– Hva betyr det at det er kinesiske eiere i Elkem Solar?

– Det var skepsis til at kineserne kom inn i Elkem i 2011, men eierskapet har vært positivt, både for vår virksomhet i Norge og for REC fabrikken som Elkem Solar har kjøpt i Singapore.

Utvikling av miljøteknologi

Innovasjon Norge synes satsinga på solcelleråstoff på Herøya er interessant og er i dialog med Elkem Solar.

– Før vi ser det endelig kostnadsbildet, kan vi ikke love konkret støtte. Men det kan bli aktuelt å vurdere å bruke miljøteknologifondet, sier spesialrådgiver Per Næs.

Det kan gi støtte til utvikling av miljøteknologi til store og mindre bedrifter.

Elkem Solar regner med å starte produksjonen neste høst med om lag 80 ansatte. Mange tidligere REC Wafer-ansatte vil trolig kunne få jobb. Flere er allerede med i gjennomgangen av fabrikken.

svarte skjermer REC bygget

Svarte skjermer taler sitt tydelige språk etter nedleggelsen av REC Wafer. Nå kan det bli nytt liv i lokalene neste høst.

Foto: Tom Andersen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark