NRK Meny
Normal

Også 6-åringer skal ut i yrkeslivet

– Mer praksis i skolen, lover Ap. Det imponerer ikke kunnskapsminister Røe Isaksen som hevder at det er gammel Høyrepolitikk.

Svein Tore Løkslid, Hedda Foss Five Hadia Tajik

Mer praksis gir bedre læring, mener Ap. F.v. ordfører Svein Tore Løkslid, ordfører Hedda Foss Five og Aps nestleder Hadia Tajik

Foto: Roald Marker / NRK

– Noen vil si at mer praktisk undervisning jammen høres hyggelig ut. For meg er det viktig å understreke at dette dreier seg om læring. Det sier nestleder i Ap, Hadia Tajik.

Utspillet er et resultat av et vedtak gjort på landsmøtet i Arbeiderpartiet forrige helg. Tajik ramser opp en del eksempler på hvordan man med praktiske oppgaver kan lære mer ved å knytte teoretiske fag som norsk, matte og engelsk opp til konkrete oppgaver.

– Dette gjelder til og med ned til 1. og 2. klasse. Vi snakker ofte om at de unge må ut i arbeidslivet. Jeg tror det er en god idé. Alle elvene er ulike og for en seksåring kan det være nyttig å komme ut av klasserommet for å lære på den måten. Det sier Hedda Foss Five, ordfører i Skien.

Les også:

Høyre enig

Det imponerer ikke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han går like godt et steg lenger.

– Hvorfor ikke ta med barnehagebarn også. De har like mye nytte av å lære hvordan en ingeniør, en politimann eller en lærer har det på jobben. Jeg synes Aps landsmøtevedtak minner om den politikken vi allerede har satt ut i livet.

– Har du lyst til å si velkommen etter?

– Nei det blir for barnslig. Dette er ideer som også jeg er veldig opptatt av og villig til å gjøre noe med. Men vi må ikke glemme det aller viktigste med skolen. Nemlig at elevene lærer å lese, regne og skrive.

Kunnskapsministeren er ikke helt med når Arbeiderpartiet sier de har et håp om at alle partier stiller seg bak deres nye skolepolitikk; mer læring via praksis. Dette er god gammel Høyrepolitikk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på skolebesøk i Oslo

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker konkrete forslag fra Ap.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vil ha konkrete forslag

– Man må ikke ha spesiell politisk innsikt for å skjønne at teori og praksis er Høyrepolitikk. Men nå håper jeg Arbeiderpartiet tar jobben med å komme med konkrete forslag om dette, sier kunnskapsministeren.

Arbeiderpartiet har i alle år kjempet for den såkalte enhetsskolen. At forslaget er et brudd med den, er ikke nestleder Hadia Tajik enig i:

– Det underbygger målet med å ha en god offentlig fellesskole, mener jeg. Unger lærer på forskjellige måter. Dette handler om metoder som kobler praksis og teori slik at man lærer bedre, avslutter Tadjik.