Ny religion tilber 3,14

Religion som tilber tallet 3,14 har oppstått i Grenland. Trosretningen får statstillskudd.

Bilde fra nettside
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Religionen Pi-ismens vennesirkel har oppstått i Grenland.

Trosretningen tilber tallet 3,14, bedre kjent som pi, og får over 11 tusen kroner i årlig statstilskudd.

Ingen i styret vil snakke med NRK, men menigheten har egne nettsider med blant annet en trosbekjennelse.

 

Trosvedkjenning og lære
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Trosbekjennelse

- Pi-ismens Vennesirkel er et trossamfunn som bekjenner seg til pi, også uttrykt ved p. Pi-ismen er en forvissning om at p var den første universalkraft og derav jordens første og mest robuste naturlov. Pi-ismen vedkjenner at absolutt alt kan utrykkes med tall. Dette begrenser seg ikke til menneskeskapte fenomener eller konstrukter, men strekker seg til alle absolutte sannheter, naturlover og høyere universallover...

Slik lyder starten på Pi-ismens vennesirkels trosbekjennelse. På sine hjemmesider gjør de blandt annet rede for sine etiske leveregler og sitt menneskesyn; at menneskets oppbygning bærer preg av å være sammensatt rundt tallet 3,14.

Får tilskudd fra staten

Det legges opp til at medlemmene daglig skal gå rundt en sirkel fem ganger mens de fokuserer mot sentrum og prøver å gå i en så perfekt sirkel som mulig.

I følge religionens egne nettsider har de over hundre medlemer. de har de fleste medlemene i Grenlands-området, og noen i Oslo. Fylkesmannen fant 37 tilskuddsberettigede medlemer på listene, og gir dem 11 174 kroner i årlig statstilskudd.

Vanskelig å skille spøk og alvor

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal, ved NTNU i Trondheim, vet ikke hva han skal tro.

- Jeg synes det ser ut som et veldig artig og interessant opplegg, men det er veldig vanskelig å bli klok på hva det egentlig dreier seg om. På den ene side så kan det se ut som det er noen som morer seg med å lage et eget religionssamfunn og dikte litt rundt tallmystikk og litt forskjellig. På den andre side er det ikke alltid like lett å se hva som er spøk og hva som er alvor i denne typen ting, sier Dyrendal.

Dyrendal tror at en av grunnene til at dette virker så gjennomarbeidet er at det er visse kriterier man må oppfylle for å få statsstøtte.

Vil holde lav profil

I flere måneder har NRK i Telemark forsøkt å få styremedlemene i Pi-ismens vennesirkel i tale. De har vært utilgjengelige, har ikke hatt tid, og bedt oss ringe tilbake en annen dag, eller sagt at de skal ringe oss. I går innrømmet leder Anders Kise at de ønsker å holde en lav profil og ikke vil stille til intervju. Det til tross at det under "virksomhet" på nettsidene står at det er et viktig aspekt å promotere den sirkulære lære.

- Det kan vel kanskje understøtte at dette er mer spøk enn alvor, og siden de får statsstøtte så er det kanskje ikke det de er mest interessert i at blir vektlagt. Det kan jo bety andre ting også, at man promoterer religionen bare til de som ønsker å være innvidde, og til de som har et seriøst forhold til dette, sier Dyrendal.