NRK Meny
Normal

Ny medisin kan hemme leddgikt

Forsker Anita Kåss ved Betanien Hospital i Skien har prøvd ut en medisin som hittil ikke har vært brukt på folk med leddgiktplager.

Ny medisin for leddgiktspasienter

Forsker Anita Kåss og leddgiktpasient Ann Marie Vaa har stor tro på den nye medisinen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Vi har klart å hemme et hjernehormon som heter GnRH. Ved å hemme hormonet får personer som har leddgikt det bedre, sier forsker og lege Anita Kåss, som jobber ved Betanien Hospital i Skien.

Kåss har i flere år forsket på leddgikt, og nå har hun prøvd ut en ny medisin som kan gjøre hverdagen for leddgiktpasienter mye bedre.

– Det er svært viktig for personer med leddgikt å kunne få flere behandlingsalternativer. I dag er ikke alltid behandlingen effektiv og det kan ha alvorlig bivirkninger.

Rask bedring

Leddgiktskader

Leddgiktpasienter kan få sterke plager blant annet i fingrene.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Forskningen viser at dette middelet ikke gir de alvorlige bivirkningene dagens medisin gir, forteller Kåss til NRK. Hun har testet medisinen på flere tunge leddgiktpasienter.

– Vi valgte ut 104 tilfeldige pasienter. Vi ga halvparten av dem studiemedisinen, mens den andre halvparten fikk juksemedisin. De som fikk medisinen viste rask bedring på både hovne og ømme ledd, sier Kåss.

Leddgiktskader

Hovne ledd er et av problemene ved leddgikt.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Bedre hverdag

Ann Marie Vaa er sterkt plaget av leddgikt, og hun er en pasientene som har fått prøve den nye leddgiktmedisinen. Hun følte at hun ble mye bedre av den nye medisinen.

– Jeg ble mye mykere, kom lettere ut av sengen og fikk rett og slett en bedre hverdag, sier hun.

Hun håper at den nye medisinen snart kommer på markedet.

– Det kan redde hverdagen til meg og mange andre. Hvis jeg blir bra nå, er det jo flere som kan få sjansen til å bli bra, sier hun.

Det skal nå gjennomføres nye forsøk før Statens legemiddelverk eventuelt kan godkjenne medisinen til bruk mot leddgikt.

 • Vogntog veltet på Notodden

  En trailer har veltet på Europavei 134 ved Bamlesletta på Notodden i Telemark. Vogntoget har kjørt i grøfta og tippet på siden, melder politiet i Telemark. Det er redusert fremkommelighet på strekningen Seljord - Notodden på grunn av berging.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.