NRK Meny
Normal

Ny Horst-bok minner om Monika-saken

PORSGRUNN (NRK): Krimforfatter og eks-politimann Jørn Lier Horst er snart ute med ny bok. Der havner hans politietterforsker William Wisting i en sak som kan minne om den høyst aktuelle saken fra Hordaland.

Forfatter Jørn Lier Horst

Forfatter Jørn Lier Horst kommer snart ut med en ny krimbok som kan minne om etterforskningen i Monika-saken.

Foto: NRK

For fjorten dager siden leverte forfatteren manuset til sin tiende bok om politietterforskeren William Wisting.

– I dag er faktisk lanseringsdato og tittel klar. Den skal hete «Blindgang» og kommer i juni, avslører Horst til NRK.

Han trekker paralleller mellom historien i boka og en dagsaktuell politisak fra det virkelige liv.

– Boka handler blant annet om en etterforskningsinngang som etterforskeren ikke vil se, og den tematikken har blitt aktualisert nå igjennom ulike politisaker hvor det kan se ut som om politiet mangler både evne og vilje til å innrømme at man har gått feil, sier Horst og henviser til Monika-saken.

Ny barnekrim

Horst bytter nå på å skrive barnekrim og krim for voksne, og den sjuende barneboka i serien Detektivbyrå nr. 2 ble sluppet rett før helga. Den suste rett inn på bokhandlerforeningens bestselgerliste. Der har den lagt seg på en pen niendeplass, melder Gyldendal.

– Dette er barnekrim for dem som er mellom seks og ni år, og tilbakemeldingene jeg får er at det har vært etterlengtet. Spennende og ektefølte historier for barn er noe folk har savnet.

Detektivbyrå nr. 2-bøkene illustreres av Hans Jørgen Sandnes og er oppe i et totalopplag på 115.000 bøker.

– Nettopp illustrasjonene hans tror jeg er noen av bakgrunnen for suksessen, og ofte blir jeg overrasket når jeg ser hvordan figurene mine ender opp med å se, sier Horst, som møtte Sandnes da de begge jobbet ved kulturskolen i Larvik.

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst har stor suksess med bøker for både store og små.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Suksess med flere ungdomsbøker

Horst har også suksess med en annen krimserie for unge lesere. Clue-bøkene, som retter seg mot aldersgruppen 9–13 år, rundet før jul et opplag på 200.000 bøker.

I forbindelse med krimfestivalen denne uken møter forfatteren sitt yngste publikum. Det skjer lørdag 7. mars i Gyldendalhuset.

 • Tiltak for å redusere korrupsjon

  Telemark Kommunerevisjon ber Vinje kommune gjennomføre flere tiltak for å redusere risikoen for korrupsjon, skriver Vest Telemark Blad. Kommunerevisjonen viser i sin rapport til flere svakheter og mangler i byggesaksbehandlinga i Vinje.

 • Tar hacking på alvor

  Industrien tar hacking og datasikkerhet på alvor. Tall fra Direktoratet for forvaltning og IKT viser at 56 prosent av statlige virksomheter opplevde forsøk på identitetstyveri i 2017. For å finne sikkerhetshull leier bedrifter inn egne hackere.

 • Bytter ut kobber med stål

  Neste år blir kobberledningene på Rjukanbanen og Tinnosbanen byttet ut med verdiløs ståltråd.
  Årsaken er at de siste ti årene har det blitt stjålet kobberledninger fra Tinnosbanen nesten tretti ganger. Og tre ganger på Rjukanbanen.

 • 2,6 millioner til bluesfestivalen

  Norsk Kulturråd gir bluesfestivalen og bluesen på Notodden festivalstøtte på 2,6 millioner kroner både i 2018, 2019 og 2020, skriver Telen. Det er en liten nedgang fra årets statsstøtte på 2,76 millioner.