NRK Meny
Normal

Ny app guider deg gjennom Ibsens barndom

SKIEN (NRK): Telemark Museum har i sommer lansert en applikasjon som guider deg gjennom Henrik Ibsens barndomsby.

Ibsen app

STOLTE: Formidlingsansvarlig Kristine Hermansen og prosjektleder Silje Honningdal sier Telemark Museum vil satse på teknologi fremover.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Denne sommeren kan du gå i den kjente dramatikeren Henrik Ibsens fotspor. Med en ny applikasjon kan du guide deg selv gjennom flere ruter i Skien sentrum.
Prosjektleder Silje Honningdal er fornøyd med responsen så langt.

– Det er i underkant av 150 personer som har lastet ned appen. Det er mye nordmenn, men også folk fra USA, Asia og en i Latin-Amerika, sier en entusiastisk Honningdal.

Prosjektlederen forteller at applikasjonen fremdeles er i startfasen, men at de foreløpige tilbakemeldingene er gode.

– Det er mange som har gjester på besøk nå i ferien som viser frem og frisker opp i historiekunnskapene.

Ibsens skjulte skattar skal fram i lyset

Mer teknologi

Formidlingsansvarlig ved Telemark Museum Kristine Hermansen, mener det nye tilbudet er et minstekrav.

– Dette er så å si et basistilbud som bør finnes overalt. Jeg tror det tilrettelegger for dem som i utgangspunktet ikke går på museum, sier hun.

Henrik Ibsen museum som ligger på Venstøp, og der jobber Anders Berg som omviser. Han sier det har vært stor pågang av besøkende, og håper det blir mer teknologiske hjelpemidler fremover.

Anders Berg

OMVISER: Anders Berg er omviser på Henrik Ibsen Museum som var et av dramatikerens barndomshjem.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

– Det hadde jo vært kult med sånne VR-briller som kunne vist hvordan Skien så ut før, ler han.

Berg legger til at han tror appen vil trekke flere turister til museet fremover.

– Det har vært mye folk her i hele sommer, og jeg tror dette kan være en nøkkel for å trekke enda mer folk. Det er gøy for både barn og voksne.

Vil ikke overta for omviserne

Maria Bjørnsrud

FOR DE YNGSTE: Maria Bjørnsrud tror appen kan være nyttig for de yngste.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Honningdal tror ikke teknologien vil vinne frem for de tradisjonelle omviserne.

– Dette blir bare et bonustilbud. Vi satser fremdeles mye på arrangementer og omvisninger knyttet til Ibsen, og de er fremdeles godt besøkt, sier Honningdal.

Maria Bjørnsrud er fra Skien, men har bodd utenbys en stund. Nå har hun flyttet tilbake, og vil gjerne lære datteren Thale (4) mer om den lokale historien.

– Jeg har ikke prøvd appen ennå, men jeg kommer til å prøve. Jeg tror det kan være en god måte å lære datteren min om hjembyen min, sier hun.

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK