Hopp til innhold

Her jobber millioner av små arbeidere

TØNSBERG (NRK): «Den magiske fabrikken» har mange millioner små arbeidere. Her blir møkk og matavfall til drivstoff, gjødsel og CO₂ til drivhus.

Matavfallet blandes med husdyrmøkk

Matavfallet blandes med husdyrmøkk, og omdannes til CO₂, biogass og biogjødsel.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det putrer i de lilla og grønne tankene på fabrikken i Tønsberg. 20 meter høye rager de opp i lufta. Inni er det en boblende brun masse, med millioner av levende vesener.

Hør radiosaken:

Som hos Willy Wonka

Vesenene er bitte små bakterier. Akkurat som i Willy Wonkas sjokoladefabrikk er det disse små arbeiderne som er kjernen i denne fabrikken. Får de riktig med syre og protein, gir de en god produksjon av biogass. Råtten-tank kalles tankene med bakterier.

Materialet bakteriene spiser pumpes gjennom fabrikklokalene på baksiden av tankene. Og her er det mye som skjer.

– Det som er magisk er at vi får tre ting ut av fabrikken. Vi henter ut CO₂-en, som vi bruker på nytt, vi får biogass og vi får biogjødsel, sier kommunikasjonssjef Kaia Ross Lind.

Hun jobber i Greve Biogass, som eier fabrikken, og sammen med assisterende daglig leder Ivar Sørby viser hun frem en splitter ny fabrikk.

– Foreløpig er det mest en byggeplass, men det går den riktige veien, sier Lind.

Greve Biogass

Ass. daglig leder Ivar Sørby og kommunikasjonssjef Kaia Ross Lind i Greve Biogass sammen med daglig leder Anne Berit Steinseth i Renovasjon i Grenland.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Passer bakteriene

På labben er det prosjektingeniør Katarzyna Krajewska i Lindum sin jobb å sjekke at arbeiderne er mette og fornøyde og yter sitt beste. Så langt har de blitt foret med husdyrmøkk.

– Hvis vi mater for mye med mat som inneholder proteiner, så kan det hende at bakteriene produserer for mye syrer, og da kan det bli surt i tanken. Og da har vi store problemer. Så det er viktig å ha god kontroll på dette, sier Krajewska.

Møkka som kommer fra bøndene blandes med matavfall fra Vestfold og nedre deler av Telemark.

Buss med god samvittighet

Det er mange smarte løsninger i den magiske fabrikken, men så er den også et pilotprosjekt for hele landet. Og når magien har gjort sitt, er det lite igjen av søpla som går igjennom fabrikken.

– Det blir et nullutslippsanlegg, sier Sørby.

I dag tanker renovasjonsbilene i Vestfold gass fra anlegget. Til sommeren kommer busser i Vestfold og Grenland etter.

Og til slutt kommer et søppelregnestykke: Med to kilo matrester kan du ta bussen en halv kilometer. Så når du har sortert ut 35 kilo kan du busse fra Porsgrunn til Skien med god samvittighet.

Les også: Et bananskall kan frakte bilen din 100 meter

Biogass kan tankes rett ved siden av fabrikken

Biogass kan tankes rett ved siden av fabrikken.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark