NSB varsler forsinkelser og innstillinger under streik tirsdag

Medlemmer i Norsk Jernbaneforbund krever garanti om å få beholde jobben når regjeringen skal privatisere trafikken på flere togstrekninger. Tirsdag streiker de.

Oslo S

TOGSTREIK: Du må regne med å vente på toget ditt i dag under den politiske streiken mellom klokken 10 og 13.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

NSB opplyser at det forventes innstillinger og forsinkelser i togtrafikken under den politiske streiken, som varer fra klokken 10 til 13.

– Toget fra Oslo til Stavanger som skulle gått 11.25 er innstilt. Nattoget fra Stavanger klokken 22.37 i kveld vil bli rundt 1,5 time forsinket. Det er også mulig at streiken rammer ettermiddagstogene på Jærbanen til Egersund klokken 14.54 og 15.24, oppplyser Dag Brekke i NSB.

Rundt 500 renholdere og vedlikeholdsarbeidere risikerer å miste jobben sin når jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal legges ut på anbud, og det er disse som legger ned arbeidet tirsdag.

Denne streiken er svært viktig. Om renholderne og vedlikeholdsarbeiderne forsvinner, mister vi viktig fagkompetanse og fagmiljøer. På vedlikeholdssiden er det ikke bare å snu seg rundt og skaffe seg andre som leverer den type vedlikehold på tog som går i Norge, sier forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund, Jane Brekkhus Sætre til NRK.

De aller fleste av de togansatte som blir berørt av konkurranseutsettingen, kommer til å få bli med over til eventuelt nye selskaper som ledd i en såkalt virksomhetsoverdragelse. Men renholdere og vedlikeholdsarbeidere er ikke sikret dette, ifølge Jernbanedirektoratet. Dermed er det fritt fram for en ny aktør til å velge en annen og rimeligere løsning for renhold og vedlikehold.

Uklart hvilke tog som rammes

Pressesjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, forklarer at konsekvensene av streiken ikke vil være helt klare før etter morgenrushet. Da er det klart hvilke tog som trenger vedlikehold
og reparasjoner.

– Men sannsynligheten for at toget ditt går, er større enn at det ikke går. Det aller meste kommer til å gå, sier han.

– Løper fra løftene

Jane Brekkhus Sætre er leder for Norsk Jernbaneforbund

Jane Brekkhus Sætre er forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Både SV og Arbeiderpartiet har uttrykt sympati med de streikende.

– Regjeringen lovet at jernbanereformen ikke skulle gå utover lønns- og arbeidsbetingelser. Nå løper de fra løftene. Streiken er nok et varsel om at Norge nå trenger en ny arbeidslivspolitikk for de mange vanlige arbeidsfolkene. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier Ap-nestleder Hadia Tajik i en e-post til NTB.

Forbundslederen i Norsk Jernbaneforbund håper de gir et klart signal til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen med dagens markering.

– Vi håper at politikerne og statsråden ser, hører og forstår at dette er et personale de trenger å ha med seg videre i jernbanen for å kunne lykkes. Vi mener at alle de ansatte må behandles likt. Slik det ser ut nå har ombordpersonalet, altså konduktører og lokomotivførere, fått retten til virksomhetsoverdragelse. De som leverer støttefunksjonene er unntatt fra dette, og slik kan de ikke håndtere de ansatte, sier Sætre.

Advarer

I helgen gikk SV-leder Audun Lysbakken ut og sammenlignet situasjonen innenfor togtrafikken med luftambulansekrisen i nord.

– Luftambulansekrisen er et eksempel på hvor ille det kan gå når anbud gjøres uten å ivareta de ansatte. Nå håper jeg flertallet på Stortinget setter foten ned for dette og blir med å sikre at disse anbudene i det minste blir gjort på en skikkelig måte når regjeringen først har tvunget det gjennom, sa Lysbakken.

– De eneste som tjener på at renholdere og verkstedarbeiderne kan miste jobben, er selskapene som vinner anbudene, sa SV-lederen.

NSB sender ut sms og push-varsel til de berørte passasjerene de har opplysninger på. De som har kjøpt togbilletter på automat får NSB ikke varslet.