Multisportutøver: – Taktikk er viktig

NOTODDEN (NRK): Notodden Challenge er navnet på multisportkonkurransen som passer for alle.

Balansering under Notodden Challenge

Balansering på tømmerstokk i vann er en av øvelsene i Notodden Challenge.

Foto: Notodden Challenge

Lørdag braker det løs på Notodden. Sykling, løping, padling, skyting og balansering på tømmerstokker i vann er noen av øvelsene du må gjennom om du skal være med i Notodden Challenge.

Håvard Sten

Håvard Sten i Notodden Orienteringslag arrangerer multisportøvelsen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Det er tretti poster og postene gir forskjellige poengsummer. Postene som ligger lengst unna gir som regel flest poeng. Vinneren er laget som har samlet flest poeng etter tre timer, forklarer Håvard Sten i Notodden orienteringslag.

Taktikk er viktig

Notodden Challenge

På dette kartet er postene markert, men det er ulike hindringer på veien som kan overraske deltakerne.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Starten er ved Notodden orienteringlags hytte på Tinnemyra, som er et kjent turområde. Det er hemmelig hvor postene er plassert, og de ligger veldig spredt, forteller Sten.

– Derfor er taktikk veldig viktig. Man må legge opp en løype der man kan plukke mye poeng.

Eirin Fossøy skyter på trening før Notodden Challenge juni 2015.

Eirin Fossøy gleder seg til Notodden Challenge.

Pølse i brød

Notodden Challenge

Deltagerne bruker sykkel for å komme seg raskt fra post til post.

Foto: Notodden Challenge

Det er alt fra trimmere til veldig spreke deltagere som er med. I fjor fikk det beste laget 229 poeng, mens det dårligste laget fikk 75 poeng. Begge lagene stiller til start også i år.

Ikke alle lag har det like travelt med å komme seg i rundt. Det går historier om lag som har tatt matpause med pølse i brød på bensinstasjon.

– Du blir ikke diskvalifisert hvis du gjør det, for å si det sånn. Vi har ikke matstasjoner underveis, så det kan jo være at noen benytter sjansen, sier Sten med et smil.

– Hvorfor fenger det?

– Det er en variasjon av ulike øvelser, samtidig som det er sosialt. Både fordi man er to på laget som samarbeider underveis, og fordi det er en samling etter løpet, sier Sten.

– Ganske vanskelig

20 år gamle Eirin Fossøy har deltatt flere ganger. Som orienteringsløper og tidligere skiskytter er hun blant de sprekere. Hun har både vunnet sin klasse flere ganger, mens andre ganger har hun nesten blitt diskvalifisert for å bruke for lang tid.

Eirin Fossøy

Orienteringsløper og tidligere skiskytter Erin Fossøy har vært med flere ganger tidligere, og er spent på de ulike utfordringene deltakerne møter.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Det er jo en fordel å være i brukbar form, men det er mange vanskelige øvelser, og en del tilfeldigheter som spiller inn, sier Fossøy.

– Hvilke øvelser er mest moro?

– Jeg synes det var gøy med balanseklatring og skyting, selv om det blir en del bom, smiler Fossøy.