NRK Meny
Normal

Notodden-bedrift leverer deler til kampfly

Notodden-bedriften Berget AS er valgt som leverandør av deler til Norges nye kampfly F-35, melder Forsvarsdepartementet.

F-35

F-35: Slik er de nye kampflyene som Norge har bestilt.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det melder departementet på regjeringens nettsider.

1 million kroner, i første omgang

Det skriver at den familieeide bedriften i første omgang skal produsere et mindre volum av maskinerte deler til flyet, og at dette er det første oppdraget etter at bedriften tidligere i år ble kvalifisert som leverandør til det internasjonale F-35-programmet.

– Det at vi nå har fått en ny norsk bedrift som direkte leverandør i programmet viser at industrien er konkurransedyktig i et høyteknologisk og krevende program, sier statssekretær Øystein Bø om Berget AS.

Den første leveransen vil ha en samlet verdi av i overkant 1 million kroner. Notodden-bedriften er fra før underleverandør til Kongsberg Defence Systems i deres F-35-produksjon, og har arbeidet målrettet med kvalifisering som selvstendig leverandør til det internasjonale programmet.

– Styker norsk konkurranseevne

– Dette viser at ringvirkningen av de store industrikontraktene ikke bare tilflyter norsk industri som underleveranser, men kan være med på å styrke den generelle konkurranseevnen, sier Bø.

– Potensialet er betydelig og vi ser muligheter for å videreutvikle vår automatiserte produksjonsprosess ytterligere. Det er viktig for Notodden som industriområde å vise at det er mulig å konkurrere om oppdrag innenfor et produksjonssegment der våre konkurrenter har fordel av å operere med lavere kostnadsnivåer, sier markedssjef Arnstein Frømyr.

Frømyr sier også til NRK at kontrakten betyr at de oppretter to nye stillinger ved bedriften.

Departementet skriver at frem til i dag har norsk industri undertegnet F-35-kontrakter verdt 2,8 milliarder kroner, noe som er en økning på om lag 20 % siden nyttår. Denne summen dekker likevel bare leveranser til et par hundre av de over 3 000 flyene som er planlagt produsert, og det er ventet ytterligere kontrakter til norsk industri i tiden fremover etter hvert som den årlige produksjonen av F-35 øker.

 • Rådmannen lagar smørbrød

  I Nissedal lagar rådmannen sjølv mat når rådmannsutvalet i Vest-Telemark har møte i kommunen. Ein reiselivskommune med 2.400 hytter treng ein vinteropen kafe, seier rådmann Sverre Sæter til Vest-Telemark blad. Roald Nomme i Nissedal næringslag seier at han vil ta saka opp i næringslaget.

  Sverre Sæter
  Foto: privat
 • Urædd mister nøkkelspelar

  Veronica Amundsen forlet Urædd og går til 1. divisjonsrivalen Øvrevoll Hosle, skriv PD. Årsaka til klubbytet er at Amundsen har kome inn på skule i Oslo-området.

 • Sel 1700-tals kanne for 500.000

  Blomqvist auksjoner skal no selje ei kanne laga av tinndølen Knut Luraas-Rui. Kanna er laga på 1700-talet, og har vore i privat eige i meir enn 200 år, skriv Varden. Auksjonsforretningen reknar med at peisen blir opp mot 500.000 kroner.

 • Vil bygge ut riksveg 36

  Statens vegvesen skal lage ein rapport med tanke på korleis riksveg 36 frå Porsgrunn til Seljord kan byggast ut.
  Porsgrunn, Skien, Nome, Sauherad, Bø og Seljord kommunar er inviterte med i arbeidet, skriv Varden.