Notodden-bedrift leverer deler til kampfly

Notodden-bedriften Berget AS er valgt som leverandør av deler til Norges nye kampfly F-35, melder Forsvarsdepartementet.

F-35

F-35: Slik er de nye kampflyene som Norge har bestilt.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det melder departementet på regjeringens nettsider.

1 million kroner, i første omgang

Det skriver at den familieeide bedriften i første omgang skal produsere et mindre volum av maskinerte deler til flyet, og at dette er det første oppdraget etter at bedriften tidligere i år ble kvalifisert som leverandør til det internasjonale F-35-programmet.

– Det at vi nå har fått en ny norsk bedrift som direkte leverandør i programmet viser at industrien er konkurransedyktig i et høyteknologisk og krevende program, sier statssekretær Øystein Bø om Berget AS.

Den første leveransen vil ha en samlet verdi av i overkant 1 million kroner. Notodden-bedriften er fra før underleverandør til Kongsberg Defence Systems i deres F-35-produksjon, og har arbeidet målrettet med kvalifisering som selvstendig leverandør til det internasjonale programmet.

– Styker norsk konkurranseevne

– Dette viser at ringvirkningen av de store industrikontraktene ikke bare tilflyter norsk industri som underleveranser, men kan være med på å styrke den generelle konkurranseevnen, sier Bø.

– Potensialet er betydelig og vi ser muligheter for å videreutvikle vår automatiserte produksjonsprosess ytterligere. Det er viktig for Notodden som industriområde å vise at det er mulig å konkurrere om oppdrag innenfor et produksjonssegment der våre konkurrenter har fordel av å operere med lavere kostnadsnivåer, sier markedssjef Arnstein Frømyr.

Frømyr sier også til NRK at kontrakten betyr at de oppretter to nye stillinger ved bedriften.

Departementet skriver at frem til i dag har norsk industri undertegnet F-35-kontrakter verdt 2,8 milliarder kroner, noe som er en økning på om lag 20 % siden nyttår. Denne summen dekker likevel bare leveranser til et par hundre av de over 3 000 flyene som er planlagt produsert, og det er ventet ytterligere kontrakter til norsk industri i tiden fremover etter hvert som den årlige produksjonen av F-35 øker.