Hopp til innhold

Norske ingeniører rekrutteres til Sverige

Trenden i arbeidsmarkedet har snudd – nå vil NAV sende norske ingeniører til Sverige.

Jobbsituasjon på Statfjord C

Mange ingeniører har mistet jobbene sine i Norge, på grunn av nedgang i oljeindustrien.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

De siste årene har arbeidsinnvandringen fra Sverige til Norge vært stor. Dårlige tider i nabolandet har ført til at flere har tatt turen til Norge for å skaffe seg jobb.

Men nå har situasjonen snudd. NAV og den svenske Arbeidsformidlingen samarbeider nå om å rekruttere norsk arbeidskraft til Sverige.

– Oljenedgang her i Norge har forårsaket høy arbeidsledighet blant ingeniører, som igjen har ført til et overskudd her i landet, sier Eva Backen som arbeider hos NAV i Telemark.

Skal produsere 150.000 elbiler

Eva Backen og Tone Størseth

Eva Backen og Tone Størseth, i NAV, sier at det er det Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark som er involvert i prosjektet nå.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Årsaken til en åpning i arbeidsmarkedet i Sverige er en Saab-fabrikk i Trollhättan. Det er National Electric Vehicle Sweden som eier fabrikken, og i desember 2015 kunngjorde de at fabrikken har fått en bestilling på 150.000 elbiler. Dermed ble det et stort behov for ingeniører.

EURES i Sverige tok dermed kontakt med EURES i Rogaland, der det finnes rundt 2000 ingeniører som går uten arbeid nå. EURES er en tjeneste innenfor NAV som gir bistand til rekruttering og formidling i EU og EØS-området.

Ifølge Backen er det også behov for mennesker som kan arbeide på gulvet i fabrikken, men det er først og fremst på ingeniørsiden at Norge har noe å bidra med.

– Det er helt støvsugd på markedet i Trollhättan nå, sier hun.

Må være mobile

Det finnes om lag 5000 arbeidsledige ingeniører i Norge nå. Ved utgangen av mai var 80.300 personer, i alle yrker, registrert som helt ledige hos NAV. Det er 5.300 flere enn for ett år siden. Det er Rogaland som har hatt størst økning i ledigheten, med 45 prosent flere ledige i mai i år, sammenlignet med mai i fjor.

​ – Vi trenger å omgjøre oss til mer mobile arbeidstakere, sier Tone Størseth som er avdelingsdirektør hos NAV i Telemark.

– Vi arbeider primært med å fylle arbeidskraftbehovet lokalt, men hvis vi ikke får til det må vi tenke større. Av og til opplever vi situasjoner som denne, der man må se til et annet land, sier hun.

Trude Skogesal

Hvis mye god kompetanse drar ut av landet risikerer vi at den ikke kommer tilbake, sier visepresident i NITO Trude Skogesal.

Foto: NITO

– Norske arbeidsgivere må ikke sitte på gjerdet

Trude Skogesal som er visepresident i NITO, en organisasjon for ingeniører og teknologer, sier at de gleder seg over at ingeniører får mulighet til å fortsette i yrket.

– Ingeniørarbeid er ferskvare, men det er viktig at dette baserer seg på frivillighet og at flytting ikke er et krav for å få arbeidsstøtte, sier hun.

Skogesal understreker også at det er mulig å flytte på seg innenlands, for å få fortsette i ingeniøryrket.

– Undersøkelser vi gjennomfører viser at mange arbeidsgivere syns det er vanskelig å få tak i nok ingeniørkompetanse her til lands også, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark