Blir ny senator med norsk arbeidsmoral

Den norske arbeidsmoralen har hjulpet Janne Myrdal fra Skien med å nå målet sitt. I natt ble hun valgt til senator i Nord-Dakota.

Norskamerikaner kjemper for abortforbud i Nord-Dakota

Norskamerikaneren med en oppvekst fra Nenset i Skien er valgt til senator for republikanerne i Nord-Dakota

Foto: Will Montague / NRK

Janne Myrdal fra Skien har oppnådd det flere politikere drømmer om i USA, hun har blitt senator. Ingen blir senator i USA uten å ha bodd i landet i en årrekke. Hun har vokst på Nenset, men flyttet fra Skien som 20-åring.

Etter valget er republikaneren Janne Myrdal (54) en del av delstatssenatet i Nord-Dakota for 2017.

Les også:

Norsk arbeidsmoral

Janne Myrdal sier hun skal ta vare på den norske arbeidsmoralen når hun starter i jobben som senator.

– Det er ganske utrolig. Dette er hva de kaller den amerikanske drømmen. Jeg hadde aldri trodd dette da jeg reiste ut i misjons- og redningsarbeidet i Sentral-Amerika, og så møtte kjærligheten i en farmer fra Nord-Dakota, sier Myrdal på telefonen fra USA.

I Nord-Dakota er hun gift og har tre barn.

– Jeg har jobba hardt med mange saker her opp, og i Washington DC i mange år. Men jeg hadde aldri trodd det skulle ende med dette.

Foreldre vokste opp på Rjukan

Norskamerikaneren Janne Myrdal

Janne Myrdal ble intervjuet av NRK under valgkampen.

Foto: Will Montague / NRK

Men nå er det en realitet at Janne Myrdal fra Skien er senator, og det med 64 prosent av stemmene.

– Hvordan klarte du det?

– Jeg har jobba beinhardt, for å være helt ærlig. Hadde mange som hjalp meg, frivillige som støtta meg.

Myrdal forteller at forberedelsene til valget startet for 311 dager siden, og sier hun har fått mye hjelp av den norske arbeidsmoralen etter å vokst opp i Grenland.

– Foreldrene mine vokste opp på Rjukan og opplevde okkupasjonen fra 1940–45. Så mye skyldes arbeidsmoralen jeg har arvet fra foreldrene mine. Det å stå for noe en tror på og være ærlig, sier Myrdal.

Vil være ærlig og ikke lyve

Hun mener republikanerne hadde en positiv kampanje som pekte på mulighetene for Nord-Dakota, selv om det står dårlig til med økonomien nå.

– Vi er ærlige. De som kjenner meg hjemme vet at jeg ikke vil lyve og hva jeg lover å gjøre eller ikke gjøre. Vi har stått for konservative verdier, sier Myrdal.

Myrdal sier hun også har opplevd angrep på seg selv via internett, og synes det er leit med den tonen som har vært mellom Donald Trump og Hillary Clinton i valgkampen.

– Men det er dessverre sånn det har blitt i Amerika mellom demokratene og republikanerne.

Janne Myrdal sier hun vil representere alle i distriktet sitt, og ikke bare republikanerne.

– Jeg tror amerikanerne er drittlei av den korrupsjonen de har sett i Washington DC. Men Donald Trump er heller ikke perfekt, så vi får se. Velgerne har i alle fall sagt fra om at nok er nok.