NRK Meny
Normal

Norsk oppfinnelse skal redde liv i Syria

SKIEN (NRK): Et spesiallaken, som hindrer infeksjoner og holder pasienter varme, kan redde liv i Syria. WHO har bestilt 11 000 laken til hjelpearbeidet i det krigsherjede landet.

Astrid Skreosen

SUPERABSORBERENDE: Lakenene suger til seg store mengder væske og kan opprettholde et minimum av hygiene i hjelpeområder når det ikke er strøm eller vann.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

– I Syria skal de brukes i ambulanser, i akuttmottak, intensiv og også i beredskap ute, sier gründer Astrid Skreosen.

Astrid Skreosen, grunder Asap Norge

Astrid Skreosen er hjelpepleieren som gjorde et behov om til en forretningsidé.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Opprinnelig er oppfinnelsen hennes et fødelaken som suger til seg store mengder væske. Skreosen forteller at lakenet, som har tape opp langs siden, har flere viktige egenskaper i en akuttsituasjon.

– Vi kan levere så store laminater at det går rundt et menneske. Det vil også ha en hypotermisk effekt, slik at du beholder varmen, sier Skreosen.

Selger superlaken til Tyskland

Fikk kontrakt med WHO

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO), som nå har bestilt over 11 000 laken. Det er den største enkeltbestillinga den lille skiensbedriften noen gang har fått.

– Det kan bety mye for oss nå som vi blir en synlig aktør på det humanitære markedet.

Elisabeth Hoff, representant WHO

Elisabeth Hoff leder WHOs arbeid i Syria og ......

Foto: WHO

Kontakten mellom Astrid Skreosen og WHO skjedde på det humanitære toppmøtet i Istanbul i fjor.

Elizabeth Hoff leder Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria. Hun sier at helsepersonell er veldig godt fornøyde med lakenene.

– I Damaskus er nesten fem millioner mennesker i krise på grunn av vannmangel. Sykehusene mangler vann og strøm, og får problemer på vaskeriene. Derfor setter kirurgene og fødeavdelingene stor pris på å få lakenene, sier Elizabeth Hoff.

Fikk 7,5 millioner for nytt superlaken

Gigantisk hjelpemarked

Vidar Ellingsen er spesialrådgiver i Innovasjon Norge og leder i NOREPS (Norwegian Emergency Preparedness System). De bistår i salg mot FN og det humanitære markedet, og hjelper norske aktører med å komme i posisjon.

Vidar Ellingsen, Innovasjon Norge

Vidar Ellingsen i NOREPS sier det ganske raskt ble interesse for produktet internasjonalt.

Foto: Innovasjon Norge

FN kjøper tjenester for 150 milliarder kroner hvert eneste år, og den lille lakenbedriften har vært med på internasjonale utstillinger og messer.

– Vi har fulgt med på lille ASAP Norway helt siden de etablerte seg, og vi har tatt med Astrid Skreosen på en del internasjonale møteplasser der det er innkjøpere i FN-systemet, sier Ellingsen.

Da det ble gjort kjent at det høyabsorberende lakenet suger til seg kroppsvæsker, fattet internasjonale hjelpeorganisasjoner interesse.

– Vi hadde bedriften med på det årlige møtet til Røde Kors i Genève i fjor, og der ble det sagt at hadde vi hatt dette under Ebola, kunne vi spart mange menneskeliv. Det ble lett etter noe som en kunne kle likposene med for å stoppe lekkasje av kroppsvæske, og på den måten gardere seg mot smitte.

Ser mot nye markeder

Den tidligere hjelpepleieren har nå enda større drømmer for oppfinnelsen sin.

– Røde Kors og hjelpearbeid i Afrika, for eksempel, er nært forestående. Der kan vi få til mye i årene som kommer, sier Astrid Skreosen.

Astrid Skreosen, grunder Asap Norge

Eskene som er fullpakka med superabsorberende laken skal snart stables i en stor container og fraktes fra Skien til Damaskus.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Ekstraordinær bandtvang

  Nome kommune innfører ekstraordinær bandtvang av hundar. Rådyr og anna hjortevilt har vanskelege forhold på grunn av all snøen, og kommunen innfører bandtvang for å beskytte viltet.

 • Etterforskar vidare i Vrådal

  Politiet har mannskap i Vrådal i dag og morgon for å etterforske vidare i cannabissaka. Dei skal ransake og gjera beslag desse to dagane. Det er to veker sidan politiet fann fleire hundre cannabisplanter i eit tomt industribygg i Vrådal.

  Cannabisplanter
  Foto: Politiet
 • Fredar loft i Flatdal

  Riksantikvaren har freda ei loft på Uppigard Natadal i Flatdal. Andre høgda er eit mellomalderbygg, og somme av stokkane er frå 1431. Det er òg ei dør i bygget med store jarnbeslag, der jarnet truleg er eit Natadalsprodukt.

  Uppigard Natadal
  Foto: Eyolf Berg-Olsen
 • Manuell dirigering på E134

  På E134 blir trafikken dirigert ved Kjeringdalen i Vinje. Årsaka er berging av eit vogntog. Vegen kan måtte stenge i periodar opp mot 20 minutt.

  Laster Twitter-innhold