NRK Meny
Normal

– Hjelp meg ut av Libya

Nordmannen Jan Paulsen fra Skien sitter fast på en oljeinstallasjon i Zueitina øst i Libya. Han frykter for sitt liv og bønnfaller UD om hjelp til å komme seg ut.

Jan Paulsen

Jan Paulsen fra Skien sitter fast på en oljeinstallasjon i Libya. Nå bønnfaler han UD om hjelp til å komme seg ut fra landet.

Foto: Privat

Paulsen har de siste 15 årene jobbet som los på oljeterminalen i Zueitina, der han sitter fast sammen med 63 andre utlendinger, melder VG Nett.

Nordmannen frykter at oljeterminalen vil bli angrepet av både opprørere og regjeringstro styrker.

– Vi fikk akkurat melding på BBC om at opprørere har tatt kontroll over oljeinstallasjonene i Ras Lanuf og Marsa el Brega. Det er bare 35 kilometer herfra. Nå er vi så nervøse at vi er i ferd med å gå i senk. Vi er i sjokk nå, sier Paulsen til nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Lia og Jan Paulsen

Samboer Marit Lia sitter hjemme i Skien og er svært fortvilet over situasjonen. Hun sier til NRK.no at hun er fryktelig redd for samboeren.

Foto: Privat

– Jeg er fryktelig redd

Hjemme i Skien sitter Marit Lia og frykter for samboeren.

– Jeg snakket med ham i dag tidlig og da var han optimist, men plutselig snur alt i løpet av noen timer, og så blir det en fryktelig nedtur, sier Lia til NRK.no i kveld.

Hun har forsøkt å få fatt i samboeren flere ganger etter samtalen de to hadde i dag tidlig.

– Jeg har forsøkt flere ganger, men nå får jeg ikke tak i ham. Jeg er fryktelig redd. Slik har det vært siden 17.februar, og man blir fryktelig sliten av dette. Det er tøft å være pårørende når slikt skjer. Dette er helt uvirkelig, sier hun til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FILES-LIBYA-GERMANY-POLITICS-UNREST-WINTERSHALL

Hele Libyas økonomi er bygd opp rundt olje. Dette bildet er fra produksjonsbasen til Wintershall i nærheten av oasen Jakhira i den libyske ørkenen.

Foto: - / Afp

Fortviler over UD

– Gaddafi har sagt at han vil ødelegge installasjonene. Vi er helt fullastet med olje, og vi har fulle gasstanker. Hvis noe går i lufta her, så er det god natt, sier Jan Paulsen.

Han forteller at han og de andre utenlandske kollegaene i flere dager har forsøkt å komme seg bort uten å lykkes. Han og kollegaene fortviler over at det ikke er kommet noen håndfast hjelp fra norsk UD eller fra regjeringene til de andre utenlandske borgerne ved basen.

– Jeg har hatt kontakt med UD en rekke ganger. De sier de skal gjøre noe, men ingenting skjer. De mener jeg må komme meg til Tripoli, men det er 280 mil unna, og det skjer så mye på den strekningen, sier Paulsen.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD sier til VG Nett at norske myndigheter fortsetter å lete etter løsninger for å få hjulpet Paulsen ut av Libya.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.