NRK Meny
Normal

Norsk IS-kriger forhandler trolig i gisselsaken

Internasjonal spesialist mener IS-soldater som snakker norsk, overvåker samtaler med forhandlerne.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad med syriske nasjonalister

Ole Johan Grimgaard-Ofstad reiste til Syria i januar. Ingen har hørt noe fra ham etter det.

Foto: Privat

Adam Dolnik, en av verdens ledende spesialister på gisselforhandlinger, sier til VG at han tror IS har brukt en eller flere av sine norske soldater til å forhandle om løslatelse for det norske gisselet.

– Bruker man en fremmedkriger som kjenner til gisselets språk, land og myndigheter, kan de overvåke samtalene med forhandlerne, sier Dolnik til avisa.

Den tsjekkiske terroreksperten har selv deltatt i forhandlinger med ekstremistorganisasjoner i konfliktfylte områder verden over.

– Vil ikke betale

Dolnik hevder at IS i fjor hentet inn rundt 370 millioner kroner (45 millioner dollar) i løsepenger for sine gisler.

Utenriksdepartementet jobber ut ifra at de tror den 48 år gamle Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fra Porsgrunn er i live. Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt at det er uaktuelt å betale løsepenger for gisselet.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.