Norheim truet etter debatt

Etter å ha deltatt på Dagsnytt 18 og debattert Shimon Peres' besøk i Oslo og Norges forhold til Israel, fikk stortingsrepresentant Kristian Norheim (Frp) truende SMS-er.

Kristian Norheim truet

Stortingsrepresentant Kristian Norheim ble truet etter å ha deltatt i Dagsnytt 18 og kalt Hamas for en terrororganisasjon.

Foto: Skjermbilde fra Facebook

Norheim er andre nestleder i Stortingets utenrikskomité, og fikk blant annet spørsmål om han var enig i at Israel var i ferd med å bli en apartheidstat.

– Nei, absolutt ikke. Jeg synes det er respektløst og tankeløst å kalle Israel for en apartheidstat, var Norheims svar til spørsmålet.

Flere trusler på SMS

Like etter debatten fikk Norheim en trussel-SMS fra et norsk telefonnummer. På Facebook spurte stortingsrepresentanten om noen kjente til personen som hadde sendt meldingen med dette innholdet:

Kristian Norheim

Kristian Norheim ble truet etter debatten om Israel.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Kristian Norheim truet på SMS

Etter kort tid fikk Norheim en ny SMS fra samme nummer.

Foto: Privat

You gonna see what is gonna happend with you white boy, talking about people saying terrorist you faggot, you gonna see what is a muslim force... just wait you faggot just wait.

Norheim sier til NRK at meldingen er rapportert til PST.

– Nå er det opp til politiet om dette skal følges opp, sier Norheim.

– Holder meg ikke våken

Han er glad for at han til nå i karrieren har vært ganske forskånet for trusler - bare en eller to ganger tidligere har han blitt truet.

– Det er ikke behagelig når det kommer slike ting. Men det er ikke opp til meg å vurdere trusselgraden til slike meldinger, og det holder meg ikke våken, sier Norheim.

Norheim sier at han gjerne skulle vært foruten denne trussel-SMS-en. Han mener at man kan være uenige og krangle så busta fyker, men at man må holde seg for god til slikt.

– Jeg stoler på dem som håndterer slike meldinger. De er proffe og vet hva man skal gjøre. Jeg håper bare et det er en forvirret sjel som står bak.

Litt senere fikk Norheim enda en SMS fra samme nummer:

Bare vent du.

Vil ha tettere bånd mellom Norge og Israel

I debatten i Dagsnytt 18 sa Norheim at han håper besøket til Israels tidligere statsminister og nobelprisvinner Shimon Peres kan føre til tettere bånd mellom Norge og Israel.

– Israel er et land vi bør ha et godt forhold til, og vi bør komme sterkere forsvar av staten Israels rett til å eksistere, sa Norheim i Dagsnytt 18.

SVs utenrikspolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell, skrev i en kronikk på NRK Ytring i dag at Norge må si rett ut det som USAs utenriksminister, John Kerry, sa ved en glipp, nemlig at Israel risikerer å bli en apartheidstat.

I debatten med stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad fra SV, som ble innledet med NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om situasjonen mellom israelerne og palestinerne, sa Norheim at Gazastripen styres av en terrororganisasjon.

– Hamas er en terrororganisasjon som bruker vold og terror, sa Norheim.

– De anerkjenner ikke staten Israels rett til å eksistere, tar ikke avstand fra vold og terror og vil heller ikke anerkjenne inngåtte avtaler.