Her er Norges yngste ordførerduo

Karianne Reiten (30) drømte om å bli dyrlege da hun ble stor. Jon André Nesland (25) ville bli politi- eller brannmann. Nå er de trolig landets yngste ordførerduo.

Karianne S. Reiten og Jon Andre Nesland

Mange gamle menn på veggen, men nå har Drangedal landets yngste ordførerduo.

Foto: Drangedalsposten

Karianne S. Reiten
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Mens Reiten er heltidsansatt som ordfører, jobber Nesland som snekker ved siden av det politiske vervet. I tiden fremover kan han svinge både hammer og ordførerklubbe.

Etter at den forrige varaordføreren måtte trekke seg på grunn av helsemessige årsaker, ble Jon André Nesland fra Arbeiderpartiet nylig valgt til ny varaordfører.

– Han er en moden 25-åring, sier Karianne S. Reiten som ble valgt til ordfører i fjor.

Hun ble Drangedals første kvinnelige ordfører i en alder av 29 år. Legesekretæren hadde bakgrunn fra fagforeningsarbeid, men hadde ikke sittet i kommunestyre tidligere.

– Jeg har full forståelse til at folk var skeptiske til min unge alder. Det er helt naturlig og det får folk lov til å være. Samtidig er det vanskelig å få rekruttert unge mennesker til politikk, organisasjonsarbeid og frivillighetsarbeid. Og da må man kanskje ta dem imot på et tidspunkt hvor de ikke er perfekte.

– Kan tøye strikken litt

Ordføreren og varaordføreren sier at de stort sett har sluppet unna kommentarer om alderen i politiske diskusjoner. Reiten tror politiske motstandere er snillere i mindre kommuner der folk skal omgås hverandre også utenfor kommunestyresalen.

Jon André Nesland mener han kan tøye strikken litt som ung politiker.

– Jeg tror folk er litt mer tålmodig med meg nå enn hvis jeg hadde vært 50 år.

Reiten sier at det kan være krevende å kombinere ordførerrollen som småbarnsmor.

– Jeg må vel prioritere hardere enn en 55-åring med barn som har flyttet ut og stiftet egen familie. Men jeg synes det skal være greit for å småbarnsforeldre å kunne delta i politikken også, sier hun.

Jon André Nesland og Karianne S. Reiten

Varaordføreren kan ta ordføreren i skole når det gjelder leirdueskyting.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Har elgskrekk

Jon André Nesland
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Drangedal er en kommune med mange elg og jegere. Reiten er ikke trygg på skogens konge, og hevder selv at hun lider av "elgskrekk". Mens for Nesland er jakt den beste måten å koble av på.

– Da setter jeg mobilen på lydløst og skrur jaktradioen på.

I tillegg er han tidligere juniornorgesmester i lerdueskyting og aktiv i Kroken jeger- og fiskeforbund. I helgen har han vært med på å arrangere NM i Nordisk Trap.

– Det kan være at noen synes det er rart at jeg først sitter på kontoret med Kroken JFF på ryggen, deretter er det på med finskjorte og ordførerkjedet for å åpne mesterskapet. Det er jo spesielt, men da får jeg det første ordføreroppdraget i trygge omgivelser, ler han.