NRK Meny
Normal

Norges minste kabelferge har egen julenisse

– Det gir meg så mye glede, sier kaptein på Fjoneferga, Gerhard De Ruiter. Hver dag tar han på seg nissekostyme og deler ut gaver til barna som er om bord.

Mørket har senket seg over innsjøen Nisser i Telemark. Ute på vannet seiler Fjoneferga i ensom majestet. Det eneste du kan se er de varme lysene fra et juletre som er montert på fergedekket. Stille skyter den hvite svanen fart i det mørke vannet. Og så, på dekk dukker en rød figur opp. Det er selveste nissen.

Dette betyr veldig mye for meg, og også for folk i bygda. Jeg smiler hver eneste dag, og det gjør de også, sier kaptein Gerhard De Ruiter.

Opprinnelig kommer han fra Nederland, men kom til Nissedal første gang i 1984.

– Jeg deler ut gaver til barna, og noen ganger også til de voksne. De får en liten pose med noe godt i, og de blir utrolig glade. Det er bare store smil å se, sier han.

Les også:

Nissen på Fjoneferga

Gerhard De Ruiter gleder barn og voksne om bord på Fjoneferga i disse juletider.

Foto: Kent Jensby Sørensen

Fra skolenisse til fergenisse

De Ruiter har vært julenisse på skolen i bygda i 20 år, og det var der han fikk ideen om at ferga også måtte ha sin egen nisse og juletre.

– Da jeg overtok driften av ferga i fjor tenkte jeg det kunne være moro å ha en egen nisse om bord. Det er veldig gøy å jobbe litt som nisse ved siden av å være kaptein, ler han.

Det er jo så vakkert å se lysene fra juletreet på Fjoneferga for dem som bor langs Nisser

Nissefar på Fjoneferga

Betyr mye for folk i bygda

Kent Jensby Sørensen er innflytter til Nissedal. Han sier påfunnene til Gerhard De Ruiter betyr mye for folk.

– Han er veldig godt likt og kjent for sin hjelpsomhet. Det er ikke vanskelig å se at ideene hans får folk til å smile, og det er viktig i en hektisk hverdag, sier han.

 • Starter sjakksendinger på nett

  Brødrene Kjetil og Espen Lie fra Porsgrunn starter sjakksendinger på nett. I kveld starter de opp sin egen kanal på nettstedet Twitch. Det hele skal foregå på norsk, og anledningen er kandidatturneringen der Carlsens VM-motstander avgjøres i løpet av 10 dager.

  Kjetil Lie
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Går ut som nummer 38

  Magnus Krog frå Høydalsmo hamna på 38.-plass i hopprennet i verdscupen i Klingenthal i Tyskland. Dermed går han ut tre minutt og ti sekund etter tyske Fabian Riessle. Langrennsdelen startar 13.45, og blir sendt direkte her.

 • Skal diskutere skule og energi

  I helga held Telemark Ap sitt årsmøte i Vrådal. Heildagsskule og EU sitt energisamarbeid er to av hovudsakene på årsmøtet, seier fylkesleiar Terje Aasland. Han vil også gjera greie for kvifor Ap vil stemme for mistillit til justisminister Listhaug.

  Terje Aasland (Ap) står foran en rød vegg
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix