NRK Meny
Normal

Nordstoga: – Blir ikke noe sammenslåing

VINJE (NRK): Før jul gravla han Telemark med et glimt i øyet. Nå ønsker Stortinget en sammenslåing mellom Telemark og Vestfold, men det tror han ikke det blir noe av.

Aasmund Nordstoga

TROR IKKE PÅ SAMMENSLÅING: Aasmund Nordstoga tror ikke det blir noen sammenslåing mellom Telemark og Vestfold.

Foto: Martin Torstveit / NRK

– Motstanden mot en sammenslåing er så stor, og argumentene for en sammenslåing er så dårlige, at jeg tror ikke det blir en sammenslåing, sier Aasmund Nordstoga.

Han mener det er krevende nok å krangle med fylkeskommunen om skoleskyss når den holder til i Skien, det blir ikke noe bedre om den flyttes til Tønsberg, mener Nordstoga.

Senterpartipolitikeren, bonden og distriktsforkjemperen fra Vinje er misfornøyd med at Stortinget ønsker at Telemark og Vestfold blir slått sammen til en region. Han mener en sammenslåing vil være utelukkende negativ for Telemark.

– Vi mister ett av landets sterkeste merkenavn, og flytter tjenester og myndigheter vekk fra der folk bor. Helt håpløst, sier Nordstoga.

– Det kan gå bra også

På Kakeringen i Åmot var ikke Marte Heggtveit og Silje Bringsvær Karlsen like skeptiske som Nordstoga.

Marte Heggtveit og Silje Bringsvær Karlsen

Marte Heggtveit og Silje Bringsvær Karlsen er ikke like skeptiske til en sammenslåing som Nordstoga.

Foto: Martin Torstveit / NRK

– Det er sikkert gjennomtenkt fra regjeringa si side, og det kan jo gå bra også, sier Heggtveit.

De delte bekymringen om at merkenavnet Telemark kan falme, men fryktet ikke å bli en utkant.

– Mange mener vi er en utkant i Vinje i dag, men for oss er dette hjemme. Og slik kommer det alltid til å være uansett hva fylket eller regionen skulle hete. Vi er stolte Vinbygger uansett, sier Karlsen.

– Overkjører lokalpolitikerne

Ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch blei forbanna da han fikk beskjeden om at Stortinget gikk for en sammenslåing av Telemark og Vestfold tirsdag kveld. Dagen derpå er følelsene de samme.

– Det er helt håpløst at Stortinget overkjører folkevalgte både på fylkes- og kommunenivå.

Han mener Stortinget burde tatt hensyn til de lokalpolitiske ønskene om å innlemme Buskerud i en ny region. For det er uaktuelt for Vestfold å gå sammen med bare Telemark, mener Gleditsch.

Bjørn Ole Gleditsch

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch liker seg på hytta i Rauland, men vil ikke slå sammen hjemfylket Vestfold med Telemark.

Foto: Martin Torstveit / NRK

– I Vestfold har vi gjennomført en kommunereform, der vi har rigget oss for å få nye oppgaver. Kommunereformen i Telemark har ikke ført fram. Det er også store forskjeller mellom kommunene kulturelt, geografisk og historisk.

Frykter deling

Gleditsch sier både Vestfold og Telemark sliter med å øke verdiskapingen i begge fylker. Han tror ikke en sammenslåing er løsningen på problemet.

– Vi havner i bakevja av en Viken-region, som blir et kraftsenter rundt Oslo.

I tillegg frykter han at Vestfold kan bli delt dersom en sammenslåing med Telemark blir en realitet.

– Nordre deler av Vestfold vil særlig ønske seg til Viken. En deling av Vestfold vil være utrolig trist og leit, sier Gleditsch.

 • Ber kommuner bestille jodtabletter

  Et kriseutvalg mener faren for atomulykker har økt. Nå ber Helsedirektoratet alle kommuner skaffe seg et lager av jodtabletter. Ved radioaktivitet kan jod hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og ungdom.

 • Gallefos er den nye brannsjefen

  Morten Meen Gallefos er tilbudt jobben som brannsjef for det nye sammenslåtte brannvesenet i Porsgrunn, Bamble og Drangedal. Gallefos sier til PD at han er glad og ydmyk for tilbudet. Han fikk jobbtilbudet på mandag.

  Morten Meen Gallefos
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Flere hundre får fritak

  312 fra Telemark og 2500 personer i Norge har hittil fått fritak fra de nye strømmålerne av helsemessige grunner. De kundene som hittil har fått fritak, kommer til å få en strømmåler uten automatisk sender, melder TA

 • Foreslår å spare steinsirkel

  Nye Veier vil foreslå å legge ny E18 trasé gjennom Porsgrunn 140 meter lenger syd. Dette vil spare en steinsirkel fra eldre jernalder, og bli 100 millioner billigere enn de originale planene. Men seks bolighus og et næringsbygg vil måtte rives.