NRK Meny
Normal

Nordstoga kritiserer musikken i NRK P1

BØ (NRK): Folkemusiker Ellen Nordstoga fra Vinje mener NRK P1 er blitt en nisjekanal for popmusikk.

Norsk musikk på radio

POPMUSIKK: Ellen Nordstoga mener NRK P1 har blitt en nisjekanal for popmusikk.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– På samme måte som NRK Klassisk er en kanal for dem som vil høre på klassisk musikk, kan man kalle P1 for «NRK Alltid Pop», sier Nordstoga.

Mor til artistene Odd og Aasmund Nordstoga er lei av å bare høre popmusikk i Norges største radiokanal.

Ellen Nordstoga

Folkemusiker Ellen Nordstoga vil ha mer variert musikk i Norges største radiokanal.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Jeg er glad i all slags musikk, også pop. Men det må da være mulig å variere musikken mer, sier hun.

Lite norsk

Særlig savner hun norske musikere som synger på norsk i radioen.

– Det er drøyt 44 prosent norske artister som blir spilt i P1, men under 30 prosent av musikken er norskspråklig. Det synes jeg er rart siden vi bor i Norge, sier hun.

Hun mener dagens musikkprofil er med å skremme vekk en stor del av lytterne som vanligvis ville hørt på P1.

– Det virker som om målet med musikken er å kapre unge lyttere. Men de frastøter seg oss som er eldre i stedet, sier Nordstoga.

Ikke enig

Musikksjef i NRK P1, Atle Bredal, er ikke enig i kritikken fra Nordstoga.

Atle Bredal

Musikksjef i P1, Atle Bredal, er uenig i kritikken fra Ellen Nordstoga.

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

– Vi spiller mye variert musikk i P1, samtidig som det er en del musikk vi ikke spiller, som klassisk, hip hop og metall.

Han sier det er lagt en strategi for hva slags musikk radiokanalen skal spille, som han og hans medarbeidere må forholde seg til.

– Vi i musikkredaksjonen jobber ut ifra de retningslinjene vi får. Og det er variasjon i musikken vi spiller, og ønsker man å høre folkemusikk eller klassisk musikk, kan man benytte seg av DAB-kanalene våre, sier Bredal.

Skrur av radioen

Men Nordstoga vil ikke over på nisjekanalene på DAB. Hun vil ha variert musikk på P1, sammen med det lokale innholdet som preger kanalen. Slik det er i dag skrur hun av radioen på grunn av musikken.

– Jeg vil gjerne høre på innholdet i min distriktssending, som er Telemarksendinga. Men når innholdet avløses av popmusikk på engelsk, skrur jeg av radioen. Det er litt trist, sier Nordstoga.

Bredal er enig i at det er synd at folk skrur av radioen på grunn av musikken. Men han tror ikke det er mulig å lage en radiokanal som gjør alle til lags.

– Folk har nå mye mer musikk å velge i enn før, og at man skal ha en kanal som skal treffe alle mulige folk innenfor alle sjangere, det tror jeg ikke er mulig å få til, avslutter Bredal.