NRK Meny
Normal

Nome kan ta imot 18 flyktninger til

I 22 år har Nome hatt et statlig asylmottak. Kommunen skal nå ta imot enda flere, men det kan ta tid før flyktningene faktisk kommer til mottaket.

Flyktninger i Nome kommune

FLERE: Det har kommet flyktninger til Nome kommune i 22 år, og dette er noen av dem som har bodd der en stund. Nå skal det etter hvert komme 18 flyktninger til.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Den store flyktningstrømmen til Norge sprenger kapasiteten for registrering hos politiet og for å få helseundersøkelse.

Det gjør at kommuner landet over gjør det de kan for å hjelpe til. Nome statlige mottak for asylsøkere har ordnet 18 ledige plasser.

Anne Stokken.

Anne Stokken er mottaksleder i Nome kommune.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Men mye tyder på at det kan ta tid før flyktningene faktisk dukker opp i Nome, og mottaksleder Anne Stokken, sier vil ta tid.

– På grunn av sprengt kapasitet på mange transittmottak, vil det nok ta tid før de blir fordelt til oss, sier Stokken.

Det er ikke bare Nome som tilbyr ekstra plasser for å avlaste transittmottaket i Nome. Denne uka ble det klart at Porsgrunn kommune skal ta imot omtrent 50 flyktninger, og på Gran Hotel Bolkesjø på Notodden, har flyktningene vært en måneds tid.

Nome flyktningsmottak

Nome flyktningmottak skal avlaste transittmottaket i Oslo.

Foto: Anne Lognvik / NRK

En debattert sak

De siste årene har Nome kommune bare tatt imot halvparten av flyktningene de har blitt bedt om å ta imot. I juni foreslo rådmannen et krafttak i forbindelse med mottak av flyktninger fra Syria.

Les alt om flyktningkrisen i Europa: Flyktninger i Europa

Før kommunevalget i september var Nomes ordførerkandidater Bjørg Tveito Lundefaret (Ap), Torunn Brukåsa Kleiva (Sp) og Gry Anette Rekanes Amundsen (Frp) uenige i hvor mange flyktninger kommunen kunne ta imot. Kleiva stilte seg i midten, og mente Nome kunne klare 18 nå i 2015. Selv om ikke hun endte opp som ordfører, så fikk hun rett i denne saken.