NRK Meny
Normal

Fant dunker med 600 liter avføring på tomta

Grunneier Jørgen Løyte fikk en mindre hyggelig overraskelse da han skulle på fisketur i Drangedal. Noen hadde satt fra seg tolv dunker med avføring midt i skogen hans.

Jørgen Løyte

LITE HYGGELIG: Jørgen Løyte er sjokkert over at noen har satt fra seg 600 liter med avføring midt inne i skogen i Drangedal.

Foto: Jan Magne Stensrud / Drangedalsposten

I nærheten av hytteområdet Gautefall i Telemark har noen dumpet hele 600 liter med avføring i tolv plastdunker, skriver Drangedalsposten.

Ble mildt sagt overrasket

Det var grunneier Jørgen Løyte som selv kom over dette mindre hyggelige synet da han var på vei ned til en elv for å fiske. Dunkene var gjemt under en grønn presenning.

– Dette er vel det frekkeste jeg noen gang har opplevd. At noen kan få seg til å gjøre noe sånt bare for å spare noen usle kroner er helt ufattelig, sier Løyte til avisa.

Grunneierens problem

– Dumping av avfall er dessverre grunneierens problem, sier Lars Naas, avdelingsingeniør på teknisk etat i Drangedal kommune, til NRK.

– Men kommunen hjelper til i enkelte tilfeller, fordi vi vil jo ikke at den slags avfall skal komme på avveie. Det må leveres på riktig måte til godkjente mottak, sier Naas.

Oppgaven med å tømme septiktanker er satt til IATA (Indre Agder og Telemark Avfallsselskap).

Avfallsselskapet kjører ut til hyttene med septiktankbiler, men har også et mottak der folk kan levere avfallet sitt.

– Det kan virke som om dette dreier seg om masse fra en utedo, og da kunne vedkommende like gjerne kunne kjørt det til mottaket vårt i Treungen, og det ville kostet ca. 900 kroner, sier daglig leder i IATA, Roar Karlsen, til NRK.

– Det går jo nesten opp i opp med hva koster dunkene og presenningen koster, sier Karlsen.

Lensmannen reagerer

Da Løyte fant de 12 dunkene ble politiet varslet om saken, og lensmann Olav Lia reiste ut.

 Olav Lia

Olav Lia er lensmann i Drangedal kommune.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Lia forteller til NRK at det som møtte ham var en forferdelig lukt da de tolv hermetiske dunkene ble åpnet.

Lensmannen mener de 600 literne med avføring kan passe godt til en liten septiktank fra ei hytte.

– Det undrer meg at folk kan finne på noe sånt. Det koster ikke all verdens å få tømt dette. At noen har tømt innholdet fra en tank og over i tolv mindre dunker, og så transportert det ut i skogen, er helt merkelig, sier Lia.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.