NRK Meny
Normal

NOAH: – På kanten av loven

NOAH reagerer kraftig på at folk kvitter seg med grevlinger som ødelegger i hagene deres.

Skadefelling av grevling

Her felles en grevling i Grenland.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det høres ut som dette er på kanten av loven.

Det sier Siri Martinsen i dyrevelferdsorganisasjonen NOAH.

Forrige uke fortalte NRK at mange i Grenland har vært plaga av grevlingbesøk i hagen. Nå reagerer NOAH kraftig på at det felles grevling i området.

– Det er ikke fritt frem å ta livet av et dyr bare fordi dyret kommer inn i din hage, sier Martinsen.

Vurderer å ta saken videre

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen i NOAH ber folk som bor i nærheten av skog sette opp gjerder, fremfor å felle grevlinger som kommer inn på eiendommen.

Foto: Siri Martinsen

I norske lover ligger grevlingen under viltarter det er lov å felle hvis dyret gjør skade av stor økonomisk betydning. Det kan være skade på for eksempel hus, hage, åker, plante- eller frøkultur osv. Men det står også at andre tiltak, for å avverge skader, skal iverksettes før grevlinger felles. Alminnelig jakt på grevling er tillatt i Norge fra 21. august til 31. januar.

NOAH viser til Naturmangfoldsloven, og Martinsen sier de nå vurderer å se nærmere på saken i Grenland.

– Ville dyr har rett til å være i naturen, og hvis det oppstår en konflikt i forhold til at dyret befinner seg i hagen til folk, så er ikke det grunn god nok til å ta livet av dyra, sier hun.

NOAH har tidligere klaget inn lignende skadefellingstillatelser og fått medhold hos høyere klageinstanser.

Ubehagelig besøk

Olaf Dysvik

Fangstmann Olaf Dysvik anbefaler folk å rydde hagene sine for nedfallen frukt, hvis de ikke ønsker seg besøk av grevling.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

I Grenland kan fangstmann Olaf Dysvik være behjelpelig hvis grevlingen kommer på uønsket visitt. I høst har Dysvik fanget 16 dyr, tidligere år har han fanget nær 40 dyr. Dyrene fanges i en felle ved bruk av åte og avlives inne i fella.

– Alternativet hadde vært å flytte dyret til et annet område. Men vi er redd for at dyret utsettes for stress under transporten. Dessuten er det ikke sikkert at det alltid er så lurt å sette grevling ut i områder som kan være andre grevlingers revir, sier han.

Dysvik tror mange opplever grevlingbesøk i hagen som ubehagelig.

– Mange har katter og hunder, og grevling er ikke noe folk er vant med å ha rundt beina. Det kan virke veldig ubehagelig, sier han.

 • Lange køar ved Geiteryggen

  Riksveg 36 er stengt mellom Moflata og Fjærekilen. Ein buss har sett seg fast, og det skaper også problem for vogntog og personbilar. Klokka 0930 blir det meldt om fleire kilometer lange køar på begge sider av Geiteryggen.

  Trafikkprolbem på riksveg 36 ved Geiteryggen
  Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Barneskolen i Siljan er stengt

  Midtbygda skole i Siljan er stengt i dag på grunn av strømbruddet på Holtesletta. Det melder skolen på sine egne nettsider tirsdag morgen. – Elever som er på skolen blir tatt hånd om. Vi ber dere om å hente dem så raskt som mulig siden skolen er uten strøm, skriver skolen.

 • Meir enn 2000 straumlause

  Mellom to og tre tusen husstandar i Telemark er utan straum. 1800 husstandar er straumlause i Skagerak Energi sitt forsyningsområde i Telemark. Dei fleste av desse ligg i Skien. I Drangedal er fleire husstandar i Kroken og på Henseid straumlause. Det har vore fleire andre straumbrot i Drangedal, men i fylgje nettsidene til e-verket er desse retta. I Vest-Telemark er det framleis straumlaust på Spjotsodd mellom Kviteseid og Vrådal.

 • Tre har knekt på Gulsetringen

  Trafikken står stille på Gulsetringen i Skien på grunn av mange tre som har knekt over vegen. Det er mannskap ute som ryddar, men trafikken står stille nå ved Einaren.