NRK Meny
Normal

NOAH: – På kanten av loven

NOAH reagerer kraftig på at folk kvitter seg med grevlinger som ødelegger i hagene deres.

Skadefelling av grevling

Her felles en grevling i Grenland.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det høres ut som dette er på kanten av loven.

Det sier Siri Martinsen i dyrevelferdsorganisasjonen NOAH.

Forrige uke fortalte NRK at mange i Grenland har vært plaga av grevlingbesøk i hagen. Nå reagerer NOAH kraftig på at det felles grevling i området.

– Det er ikke fritt frem å ta livet av et dyr bare fordi dyret kommer inn i din hage, sier Martinsen.

Vurderer å ta saken videre

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen i NOAH ber folk som bor i nærheten av skog sette opp gjerder, fremfor å felle grevlinger som kommer inn på eiendommen.

Foto: Siri Martinsen

I norske lover ligger grevlingen under viltarter det er lov å felle hvis dyret gjør skade av stor økonomisk betydning. Det kan være skade på for eksempel hus, hage, åker, plante- eller frøkultur osv. Men det står også at andre tiltak, for å avverge skader, skal iverksettes før grevlinger felles. Alminnelig jakt på grevling er tillatt i Norge fra 21. august til 31. januar.

NOAH viser til Naturmangfoldsloven, og Martinsen sier de nå vurderer å se nærmere på saken i Grenland.

– Ville dyr har rett til å være i naturen, og hvis det oppstår en konflikt i forhold til at dyret befinner seg i hagen til folk, så er ikke det grunn god nok til å ta livet av dyra, sier hun.

NOAH har tidligere klaget inn lignende skadefellingstillatelser og fått medhold hos høyere klageinstanser.

Ubehagelig besøk

Olaf Dysvik

Fangstmann Olaf Dysvik anbefaler folk å rydde hagene sine for nedfallen frukt, hvis de ikke ønsker seg besøk av grevling.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

I Grenland kan fangstmann Olaf Dysvik være behjelpelig hvis grevlingen kommer på uønsket visitt. I høst har Dysvik fanget 16 dyr, tidligere år har han fanget nær 40 dyr. Dyrene fanges i en felle ved bruk av åte og avlives inne i fella.

– Alternativet hadde vært å flytte dyret til et annet område. Men vi er redd for at dyret utsettes for stress under transporten. Dessuten er det ikke sikkert at det alltid er så lurt å sette grevling ut i områder som kan være andre grevlingers revir, sier han.

Dysvik tror mange opplever grevlingbesøk i hagen som ubehagelig.

– Mange har katter og hunder, og grevling er ikke noe folk er vant med å ha rundt beina. Det kan virke veldig ubehagelig, sier han.

 • Telen halverer antall papirutgaver

  Avisa Telen på Notodden kutter antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Telen går dermed samme vei som flere andre lokalaviser. Omlegginga skjer fra 16. april, og redaktøren sier at det i stedet skal satses på digital journalistikk.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Éin tatt av skred

  Det var fire skiløparar som utløyste skredet ved Gaustatoppen. Éin av dei vart teken i skredet, men greidde seg ved å flyte oppå. Ingen andre skal ha blitt tekne av skredet og politiet avsluttar aksjonen.