NRK Meny
Normal

Nesten likt navn og design som Norwegian

Bussene til det nye busselskapet Norwegian On Wheels skal være hvite med rød front, ganske likt flyene til flyselskapet Norwegian.

Illustrasjon NRK Østafjells

Illustrasjon/grafikk Philip Hofgaard. NRK Telemark

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Gjermund Jamtveit

Gjermund Jamtveit skal starte en bussrute med kvartersavganger og små busser med 20 seter mellom Oslo og Kongsberg

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Gjermund Jamtveit og Terje Bulling presenterte fredag en ny bussrute mellom Kongsberg og Oslo. Navnet til det nye busselskapet har de forkortet til NOW. Både navnet og designet kommer til å likne til det kjente flyselskapet Norwegian Air Shuttle.

Gjermund Jamtveit har sendt en forespørsel til sjefen i Norwegian, Bjørn Kjos, om å få et møte med han, men de har ikke fått svar.

– Dette er et eget varemerke som står på egne bein. At vi også ønsker å lære av de dyktige flyselskapene, må jo bare være en honnør til Norwegian, sier gründer Gjermund Jamtveit.

Jamtveit er stolt av det nye selskapet, og han liker designet.

– Jeg synes bussene kommer til å bli veldig fine, akkurat som flyene er. Vi regner med at dette ikke er noe problem, sier Gjermund Jamtveit til NRK.

Flyselskapet Norwegian

Lasse Sandaker-Nielsen

Lasse Sandaker-Nielsen synes det er hyggelig at andre anerkjenner jobben de gjør

Foto: Norwegian

At et annet firma skulle etterlikne navnet og designet til flyselskapet Norwegian, var ukjent for flyselskapet. Men informasjonssjefen i Norwegian liker at andre anerkjenner den innsatsen de hadde gjort.

– Vi synes det alltid er hyggelig at andre anerkjenner den jobben vi gjør, og at noen ønsker å etterlikne vår suksess, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i flyselskapet Norwegian.

Men hva de skulle mene om bussene, det måtte informasjonssjefen diskutere internt i bedriften.

– Hvordan vi skal håndtere dette fremover, må vi ta stilling til. For dette er en nyhet som først ble presentert til oss gjennom NRK tidligere i dag. Så vi må komme tilbake til hvordan vi skal håndtere det, sier Sandaker-Nielsen.

Ingen avtale

NOW sier de har en forespørsel inne hos Bjørn Kjos. Men flyselskapet Norwegian var ikke kjent med det.

– Nå har jeg sjekket med mine kollegaer i formiddag. Og jeg kan ikke se at vi har fått noen henvendelse. Det viktigste er at vi er blitt gjort oppmerksomme på saken, og så får vi ta det derfra, sier Sandaker-Nielsen.

Informasjonssjefen er usikker om en likhet i merkevare kan være uheldig for flyselskapet. Og han er også usikker om et slikt design med rødt frontparti og hvit haleparti er noe de hadde rettigheter på.

NOW

Now skal i utgangspunktet konkurrere med Time-ekspressen mellom Kongsberg og Oslo. I spissen for den nye satsingen er mannen som i sin tid grunnla Time-ekspressen.

I 1995 grunnla nemlig Gjermund Jamtveit Timeekspressen med rute fra Notodden til Oslo. Han solgte selskapet til Nettbuss med solid fortjeneste, og i dag 15 år seinere tar Jamtveit og Terje Bulling opp konkurransen med selskapet som Jamtveit selv grunnla.

Gründerne vil kutte reisetida fra Kongsberg til Oslo med 15–20 minutter. Og de mener at antallet busspassasjerer på strekningen kan firedobles.