– Helt uforståelig at vi ikke er et turiststed

Kragerø og Langesund har begge status som turiststeder, og kan dermed ha søndagsåpne butikker. Men Brevik får ikke lov. – Helt uforståelig, sier kjøpmann Tormod Eek fra Sandøya.

Sandøya Handelshus

Det er merkelig at vi ikke får status som turiststed, sier kjøpmann Tormod Eek fra Sandøya. Her sammen med kona Vivian og Line Halvorsen som jobber i butikken.

Foto: Robert Hansen

For tre år siden åpnet Tormod Eek og kona Vivian en liten nærbutikk på Sandøya utenfor Brevik. Da hadde øya med 350 fastboende vært butikkløs i fem år. Lokalene er en ombygd trippelgarasje på bare 65 kvadratmeter.

– Vi står på dag og natt for å få dette til, men trenger mer plass for å få til sunn drift, sier kjøpmannen.

Han vil gjerne tredoble arealet i butikken og få inn mer fiskeutstyr og nye produkter. Men et avslag hos fylkesmannen har stoppet byggeplanene.

Protestaksjon i Brevik

Det er et yrende liv i Brevik om sommeren.

Foto: Kurt Inge Dale

Mangedoblet sommersalg

Sandøya er nemlig ikke et typisk turiststed mener fylkesmannen. Dermed må Eek nøye seg med ei "Brustadbu" på maksimalt 99 kvadratmeter, hvis han vil ha åpent på søndager og helligdager.

– Det er helt uforståelig. Jeg har bodd her ute i 55 år. Hvis dette ikke er et turiststed, så er det ingen plasser i Norge som er det, sier Tormod Eek lettere oppgitt.

Ifølge kjøpmannen tredobles innbyggertallet på Sandøya om sommeren. Den dårligste ukeomsetningen på vinteren er 60.000 kroner, mens den beste sommeruka kan gi 250.000 kroner i kassa.

Eek mener det viser klart og tydelig at butikken er avhengig av turister for å overleve. Fylkesmannen er ikke enig i Eek sine påstander.

Ikke nok turister

Laila Christensen

– Sandøya oppfyller ikke kravene til å bli et "typisk turiststed", sier Laila Christensen hos Fylkesmannen i Telemark.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Vi har vurdert det slik at Sandøya ikke kommer inn under kategorien "typisk turiststed". Ifølge loven kreves det noe mer enn stor tilstrømning av turister og en omsetningsøkning for butikkene, sier seniorrådgiver Laila Christensen hos Fylkesmannen i Telemark.

Det legges vekt på at salget hovedsakelig skjer til turister. Det hjelper også at stedet har opparbeidet seg et merkenavn som for eksempel Geiranger og Lyngør.

– Men hva er forskjellen på for eksempel Kragerø-skjærgården og Sandøya?

– Kragerø har et langt større antall hytter enn Sandøya, sier Christensen.

Sandøya utenfor Brevik

Fine strender og kystkultur kort vei fra fastlandet gjør Sandøya til et populært turistmål.

Foto: Robert Hansen

– Brevik er en sommerby

Kjøpmann Eek mener at det er altfor mye skjønn inne i bildet, og at det er tilfeldig hvilke plasser som får godkjenningsstempelet.

– Vi har flere turister her ute enn Langesund. Det er mange øyer som er tilknyttet Sandøya. Det må tas med i regnestykket, sier Eek.

Han får støtte fra gruppelederen i Porsgrunn Frp.

– Brevik er selvfølgelig en sommerby, og Sandøya er et turiststed. Åpningstidslovene er overmodne for forandringer. Vi mener at butikkene selv skal bestemme når de vil ha åpent, sier Adrian Ness Løvsjø.