NRK Meny
Normal

FrP nektes innsyn i bompengerapport

Fremskrittspartiet mener bompenge-rapport holdes tilbake før valget. – Vi vil kvalitetssikre rapporten før den offentliggjøres, svarer Vegvesenet.

Bompenger/Thorleif Vikre

Thorleif Vikre i Fremskrittspartiet mener Statens Vegvesen bevisst holder tilbake en rapport om bompenger før valget.

Foto: NRK

Mulighetsstudiet for et bomprosjekt i Grenland skulle i utgangspunktet vært levert før sommeren, men Statens Vegvesen sier at arbeidet med rapporten er forsinket.

Fremskrittspartiets gruppeleder, Thorleif Vikre, har bedt om å få innsyn i dokumentene, men Statens Vegvesen sier nei.

Jeg tror dette er helt bevisst og at dette er en sak man ønsker å holde tilbake før valget. Man ønsker ikke å fortelle innbyggerne at det kommer til å koste 30 eller 40 kroner å passere en bomstasjon, og dem kommer de til å passere mange av i nærmeste fremtid. Jeg mistenker at det er politiske hensyn som ligger bak, tordner Vikre.

– Er ikke ferdig

Gunnar Lien

– Rapporten er ikke ferdig, sier avdelingsdirektør i Statens Vegvesen, Gunnar Lien.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK
Gunn Marit Helgesen

Fylkesordfører Gunn Marit Helgesen synes det er bra at rapporten ikke offentliggjøres.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Papirene som Vikre etterlyser skal blant annet vise hvor bomstasjoner kan utplasseres i Grenland, hvor mye det kan koste og hva pengene kan gå til.

Gunnar Lien, avdelingsdirektør i Statens Vegvesen sier at dokumentet ikke er ferdig og at det er derfor det ikke kan offentligjøres.

– Vi har ikke noe ønske om å sende materiale ut i verden som er uferdig og ikke kvalitetssikret. Vi må få lov til å gjøre jobben ferdig før vi sprer dette, sier han til NRK.no.

– Vikre antyder at det kan være politiske motiver for å ikke få ut informasjon om bompenger i Grenland før valget. Hva sier du til det?

– Slik tenker vi ikke i Statens Vegvesen. Vi har fått en bestilling fra politisk hold og vi gjør vårt beste for å levere i forhold til det. Det er uavhengig om det er valg eller ikke valg.

– Riktig å ikke offentliggjøre

31. august skulle det vært et møte i styringsgruppa for Bystrategi Grenland. Men møtet ble avlyst, blant annet fordi mulighetsstudiet fra Statens Vegvesen ikke var ferdig.

Leder av styringsgruppa, fylkesordfører Gunn Marit Helgsen, ser ikke noe dramatikk i dette. Hun mener det er riktig av Statens Vegvesen å ikke offentliggjøre dokumentet før det er helt ferdig.

– Nei, da får Fremskrittspartiet reise bomsaken i valgkampen og så får vi gjette, sier FrPs Thorleif Vikre ampert.

 • Vant på poeng

  Kevin Melhus fra Skien vant sin tredje proffboksekamp på boksestevnet i Fritidsparken i Skien i går kveld. Melhus gikk seksr runder mot polske Darius Skop, og vant til slutt på poeng.

  Kevin Melhus
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Havnet på jordet

  To personer fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha kjørt ut på et jorde i Porsgrunn. Personene hadde tidligere på kvelden fått tilsnakk etter å ha sladdet i Porsgrunn sentrum.

 • Kjørte i påvirka tilstand

  En mann i tenåra fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha kjørt i påvirka tilstand ved Buer i Skien, melder politiet. Mannen ble tatt med for blodprøve.

 • Kjørte i fylla

  En mann i 20-åra ble stoppet for kjøring i påvirka tilstand ved Eidsbygda i Nome, melder politiet. Mannen ble fratatt førerkortet og ble tatt med for blodprøve.