NRK Meny
Normal

Nekter å gi opp solenenergi-industrien

Nå vil Grenland ta opp kampen etter å ha mistet 1000 industriarbeidsplasser på ti år.

REC og Union

REC og Union er to av industrieventyrene som ikke fikk en lykkelig slutt. Nå vil Grenland kjempe for å beholde industrien i området.

Foto: NRK

Bjørn Løvseth har jobbet 32 år på Herøya, de siste ni i solenergiselskapet, men han vet ikke om han får fortsette.

– Jeg håper at det går i orden, men jeg vet jo ikke. Jeg kan jo ikke akkurat si at energinivået er på topp i disse dager, sier han litt molefonken.

Det er ti år siden demonstrasjonene mot Hydro som la ned magnesiumfabrikken med 420 ansatte på Herøya. Den gang fikk mange jobb i nettopp REC, som startet opp året etter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Stordalen, Jan Grini, Øystein Stray Spetalen på Union i Skien

Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen ville kjøpe Union. Slik gikk det ikke.

Foto: Støen, Rolf / SCANPIX

Stordalen ledet an protestene

I 2005 la Norske Skog ned papirfabrikken Union på Klosterøya i Skien. Også her mistet rundt 380 arbeidet. Finansmannen Petter Stordalen ledet an protestene.

«Og hvis det ikke skal være papir her. Hva skal det være da? Gokart i de store hallene?»

Det ble ikke Gokart.

IT-selskapet Ez Systems var et av flere som flyttet inn i de gamle papirfabrikklokalene. Nå har de rundt hundre ansatte i ti land, forteller gründer Alexander Farstad.

Alexander Farstad

Alexander Farstad er gründer i Ez systems.

Foto: Privat
Terje Tønnessen

Terje Tønnesen er direktør i NAV Telemark. Han er nå mest opptatt av å sikre de gjenlevende fabrikkene på Herøya.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Nå jobber vi med å sette opp kontorer i Singapore og i Kina, for nettopp å selge vår kompetanse. Det er motsatt effekt av det vi ser i den tradisjonelle industrien i dag, som blir utkonkurrert på produksjon av bedrifter i Kina, sier han.

Vil sikre produksjonen

Det er møte hos Innovasjon Norge i Telemark. Eksperter skal vurdere tre søknader fra REC om støtte til utvikling av miljøteknologi.

– Akkurat nå er jeg mest opptatt av å jobbe med å hjelpe REC til å sikre produksjonen i de fabrikkene som skal fortsette, sier direktør i Innovasjon Norge Telemark, Bård Stranheim.

Både investorer og analytikere har advart mot satsing på solenergiindustri i Norge. Likevel mener Terje Tønnesen, direktør i NAV Telemark, at det må satses på de to gjenværende fabrikkene.

For det første må vi beholde solenergiindustrien ved å få opp de linjene. For det andre må vi utnytte at det er litt krisetilstand, for da kommer det alltid noen gode ideer, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørn Løvseth

Bjørn Løvseth har arbeidet 32 år på Herøya. Han vil gjerne fortsette i noen år til, men det er usikkert.

Foto: NRK

Kan ikke gå av med pensjon

Tilbake til morgenskiftet ved REC og Bjørn Løvseth som håper på hjelp, men som likevel er usikker.

Jens vil helst at jeg skal jobbe til jeg er 70 kanskje. Vi får håpe det går bra, sier han og forsvinner inn på en arbeidsplass som er preget av usikkerhet og lite visshet om fremtiden.

 • Utforkjøring i Skien

  En bil kjørte av veien på Gulsetringen i Skien i natt. Bilisten, en mann i 20-årene, anmeldes for promillekjøring, opplyser politiet.

 • Stakk mann med saks

  En mann i 20-årene ble pågrepet av politiet på Notodden i natt for å ha stukket en annen mann i 20-årene med saks. Mannen som ble stukket fikk skader i hånden.

 • Ble kastet inn i en glassrute

  Politiet opplyser at en mann ble kastet inn i en glassrute på en bygning i Skien sentrum i natt. Ruta knuste. Politiet opplyser videre at de vet hvem som stod bak, og at de etterforsker saken videre.

 • Stjal dekk fra bil

  Klokken 01.06 i natt fikk politiet melding om at noen hadde stjålet fire dekk fra en bil på Kjørbekk i Skien.