NRK Meny
Normal

Nei til dobbeltspor på "statsministerens" jorde

SKIEN (NRK): På Borgestad gård som tilhørte statsminister Gunnar Knudsen planlegges det nå dobbeltsporet jernbane. Det er dagens eiere av gården sterkt imot.

Eierne av Borgestad gård vil ikke ha dobbeltspor forbi gården

KRYSSER EIENDOMMEN: Dagens enkeltsporet jernbanelinje ligger like nedenfor hovedgården på Borgestad.

Foto: Berit Heggholmen / nrk

Midt mellom Skien og Porsgrunn ligger den kulturhistoriske gården og herskapshuset. I dag krysser jernbanelinja mellom Porsgrunn og Skien eiendommen. Området er i dag det mest fruktbare jordbruksområdet i hele Telemark. Dersom det anlegges dobbeltspor på stedet, blir den verdifulle matjorda båndlagt.

Dobbeltspor helt til Skien

Kjent fra Herskapelig

Statsminister Gunnr Knudsen til venstre

Statsminister Gunnar Knudsen helt til venstre i bildet. Bildet er tatt ved Borgestad gård.

Foto: Ukjent / Bård Wærstad

Den 321 år gamle gården har gått i arv i generasjoner. I dag er det Petter Borgestad som har tatt over gårdsdriften, og som skal ta vare på historien.

Han viser stolt fram den flotte hovedbygningen og de andre husa på den praktfulle eiendommen som ligger på en liten høyde med utsikt til Skienselva i vest, Porsgrunn i sør og i nord til Skien.

I 2009 ble gården presentert i Toppen Bechs program «Herskapelig».

Program 1: Borgestad Herregård

Tilhørte statsminister Gunnar Knudsen

– Da fikk TV-seerne møte en gård som ikke bare forteller Skiens historie, men også Norges historie. Det var her statsminister Gunnar Knudsen regjerte mens han klarte å holde Norge unna den første verdenskrigen, forteller Petter Borgestad.

Tidligere statsminister Gunnar Knudsen, eier av Borgestad gård

Tidligere statsminister Gunnar Knudsen laget et eget stoppested på eiendommen.

Foto: Bård Wærstad / privat

Gunnar Knudsen var statsminister fra 1913 til 1920.

Han var en mann som hadde sterk tro på nye framkomstmidler. Og i åra før 1917 var han med på å legge fram planene for Bratsbergbanen fra Porsgrunn til Notodden.

Full krangel om hvor Bratsbergbanen bør gå

På jernbanesporet nedenfor gården anla han en egen liten holdeplass. Dit kom han hver fredag kveld etter å ha tilbrakt resten av uka som statsminister i hovedstaden.

Brev til myndighetene

Nå vil Nasjonal Transportplan utvide linja til to spor, slik at Inter-City-forbindelsen mellom Oslo og Skien blir raskere.

Petter Borgestad er bonde på Borgestad gård

Petter Borgestad foran hovedbygningen på gården.

Foto: Thor Øistein Eriksen / nrk

Vil ha bånn gass på Vestfoldbanen

– Vi kan ikke sitte rolig å se på at dette fredete området blir ødelagt av et dobbeltspor som vil hindre matproduksjon for all framtid, sier Petter Borgestad.

Han har derfor sendt et brev til både Miljø- og Samferdselsdepartementet og ordførerne i Skien og Porsgrunn. De siste er også medlemmer i styret til Stiftelsen Borgestad gård.

Planleggingen ikke begynt

I stedet for at dobbeltsporet blir planlagt over eiendommen, ser han for seg at Vestfoldbanen som skal kobles sammen med Sørlandsbanen, kan gå fra Porsgrunn inn i fjellet ved Borgeåsen og komme ut nord for gården ved Menstad. Fra det stedet kan den gå i bru over elva til en stasjon på den andre sida. Dermed unngår en både å ødelegge den fredede eiendommen og å rive mange hus på Bøleveien i Skien.

Ordfører i Porsgrunn Robin Kåss sier det er altfor tidlig å kommentere planer som ikke er konkrete.

BANE NOR opplyser at planleggingen av dobbeltsporet til Skien ikke er begynt, og at det derfor ikke er mulig å gi noen kommentar.