NRK Meny
Normal

Nazirommet på Seljord hotell

Hvorfor er rom 301 på Seljord hotell oppkalt etter en landssviker?

Seljord hotell

Ærverdige Seljord hotell ligger i Telemark, og har oppkalt flere av rommene sine etter historiske personer.

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

Fridtjof Nansen og flere kongelige er blant dem som har blitt hedret på Seljord hotell, med sitt eget rom med navneskilt på døren.

Men blant navneskiltene finner vi også et mindre staselig navn, nemlig Harald Franklin Knudsen fra Porsgrunn.

Ble dømt som landssviker

Knudsen var medlem av Nasjonal Samling og Vidkun Quisling sin private sekretær. Han booket blant annet et rom på Hotel Continental 8. mai 1940, overnattet der med Quisling og stod ved Quislings side da han på NRK annonserte sitt statskupp dagen etter.

Harald Franklin Knudsen, Seljord hotell

Rom 301 er oppkalt etter Harald Franklin Knudsen, som var Quislings sekretær i en periode.

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK

– Det at rommet er oppkalt etter Knudsen har med hotellets historie å gjøre, forteller hotelldirektør Daniel Cohen når NRK spør om årsaken til at rommet er oppkalt etter en mann som er dømt for landsforræderi.

Cohen refererer til da Knudsen, sammen med meningsfeller, overnattet på hotellet på 30-tallet, etter å ha gjort innbrudd hos den russiske kommunisten Lev Trotskij.

Under innbruddet var det funnet bevis på at Trotskij drev med politisk virksomhet under sitt opphold i Norge, og han ble nektet asyl.

I sin bok "Jeg var Quislings sekretær" skriver Knudsen følgende:

«En kveld fikk jeg en telefonoppringning i mitt hjem av lederen for vårt lille komplott. Han fortalte at Trotskij og hans vert var bilt over Telemark til Kristiansand, og at de skulle overnatte på Seljord. Målet for turen var sommerhytten til redaktøren Scheflo. (...)Jeg fikk beskjed om å "legge meg på hjul" med Trotskij og gi ham inntrykk av at han var skarpt forfulgt»

Vidkun Quisling

Klokken halv åtte om kvelden den 9. april 1940 holdt lederen av Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, en radiotale for det norske folk. Her erklærte han at han ville danne en nasjonal regjering og avsette regjeringen Nygaardsvold.

Foto: NTB / SCANPIX

Ble dømt til tvangsarbeid

Det endte dårlig for Knudsen, som ble dømt for landssvik. Han måtte bøte med seks års tvangsarbeid og 10 års rettighetstap.

Cohen forteller at det er viktig for hotellet å ivareta historien.

– Det er artig for et lite hotell å ha noen historiske navn som har overnattet her, sier han.

Hotelldirektøren sier mange er nysgjerrige på rommets historikk når de overnatter i Seljord.

– Folk reagerer ikke på at rommet er oppkalt etter han, men mange er nysgjerrige på historien bak rommet, sier han.

 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK