NRK Meny
Normal

NAV må tenke nytt

Flytkningkrisen tvinger frem endringer. NAV-direktør vil raskere på banen og mener flyktningene kan være løsningen på fremtidens behov for arbeidskraft.

Sykehus

Helse- og omsorgssektoren kan mangle 57.000 helsefagarbeidere og 28.000 sykepleiere i 2035.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

NAV-direktør i Telemark og Vestfold, Terje Tønnesen, mener flyktningene kan være svaret på helsesektorens utfordringer.

– Der kommer vi til å trenge mange hender, og på grunn av flyktningene trenger vi enda flere hender enn det vi trodde før, sier NAV-direktøren som mener svaret på suksess for flyktningene er kompetanse og norsk. Det betyr at også NAV må raskere på banen:

– Kommer for sent inn

– Ja, vi må tenke helt nytt. Integreringen får en annen dimensjon, sier Tønnesen. Han peker på behovet for at hele systemet må rustes opp.

NAV-direktør Terje Tønnesen

NAV-direktør Terje Tønnesen vil ha flyktninger raskt i arbeid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– VI må tenke annerledes og jeg tror arbeid fra dag en sammen med språk er avgjørende for å få det til, sier han.

– Hvordan vil dere tenke nytt?

– Vi kommer kanskje litt for sent inn, for det er først når flyktningene er bosatt og har gått på introduksjonsprogrammet at de kommer til oss, sier han.

Språk og integrering

– Vi må samarbeide mye tettere med introdkusjonsprgrammet og knytte det opp mot arbeid og kanskje veilede hva som trengs i norsk arbeidsliv, sier NAV-direktøren.

– Hvordan kan man da få flere til å velge helsesektoren som en mulig vei inn i arbeidslivet?

– For eksempel med språkpraksis og integrering og fortest mulig komme inn i den sektoren. Da får de se hva det er og de får bevist at de er ordentlige mennesker og kanskje blir de også stimulert til å gå den veien faglig sett, avslutter han.