NRK Meny
Normal

NAV-direktør: – Det stilles større krav til sommervikarer

Økende arbeidsledighet og mangel på erfaring kan gjøre det vanskelig for ungdom som vil ha seg en sommerjobb.

Terje Tønnessen

GIR RÅD: Terje Tønnessen, NAV direktør i Telemark, forteller at det er vanskelig for unge å få sommerjobb. Det gjelder å være tidlig ute med å søke.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Kommunal og offentlig sektor søker oftere folk med høyere utdanning. Noen av grunnene er økende arbeidsledighet, og større krav om fagløp. Dette gjør det vanskeligere å få jobb og sommerjobb blant de unge på markedet.

Arbeidsledigheten har holdt seg stabil de siste månedene, men hadde en økning på 900 ledige og arbeidssøkere i mai. Det viser en fersk rapport fra NAV.

Lettest for de med utdanning

At flere bransjer stadig opplever at pila peker nedover, som igjen resulterer i oppsigelser og ledighet, gjør at det blir vanskeligere for unge og nyutdannende, mener Terje Tønnessen, direktør i NAV Telemark.

Terje Tønnessen, NAV-direktør i Telemark

Terje Tønnessen, NAV direktør i Telemark, Forteller at det er vanskelig for unge å få sommerjobb.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Arbeidsgiverne velger selv hvem de ønsker å ansette, og forventer som oftest erfaring, praksis eller høyere utdanning fra søker. Dette er en stor utfordring for de unge. Særlig når det er mange om beinet, sier Tønnessen.

Men mangel på erfaring og utdannelsen er ikke den eneste forklaringen, mener Tønnessen.

– Det å ta inn unge er et sosialt ansvar som enkelte uttrykker at de ikke har mulighet til. I tillegg har jobbmarkedet blitt mer skjult. Det er ikke like opplyst, og man må lete gjennom forskjellige plattformer og bemanningsbyråer, noe som gjør jobben litt vanskeligere, sier han.

Tips til jobbsøkeren

For å bli en av dem som får sommerjobb er hovedregelen at man må være tidlig ute, forteller Tønnessen.

Fordi flere bedrifter legger ut søknader etter sommervikarer rundt juletider, må man starte planleggingen tidligst mulig for å sikre seg noe å gjøre i sommerferien.

– Søker man i slutten av mai og juni er det som regel for sent. Send inn papirer, slik at man er i bunken når det skal vurderes. Møt opp og vis hvem du er og vis serviceinnstilling. Det er og viktig å få frem at man kan ha fleksible jobbtimer. Viser man til dette er man en konkurransedyktig søker, avslutter han.

 • Fleire innbrot i Porsgrunn

  Politiet melder om fleire innbrot i Porsgrunn. To dyre terrengsyklar er stolne frå ein bod, og ein bil er forsøkt stolen på Heistad.

 • Opning av Kontaktsenter

  I dag er det opning av Evangeliesenterets Kontaktsenter i Porsgrunn. Dei overtek ansvar frå Foreininga Grenland Rusomsorg, som i fem år har drive matutdeling og kontaktkafé. Éin tilsett og 15 frivillige skal hjelpe rusavhengige i Porsgrunn.

 • Stabil, kald vinter til over påske

  Den siste seksukersprognosen viser at vi får en stabil, kald værtype til over påske. Det skriver VG. De siste ukene har nye prognoser bekreftet dette. Endringen er at det ser ut til å bli kaldere – særlig i starten av månedsskiftet februar-mars.

  Frossen natur
  Foto: @bybrita / Instagram
 • Funn av stolen motorsykkel

  Det er funne ein uregistrert motorsykkel i Brentåsvegen i Brevik som stammar frå eit grovt tjuveri i same område. Motorsykkelen er levert attende til eigaren. Politiet ber om tips.