NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet anker gassrør

Naturvernforbundet mener gassrøret fra Herøya til Skien vil forurense så mye at anlegget bør være konsesjonspliktig. Nå anker de SFTs avgjørelse.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Gassrøret som Naturgass Grenland bygger fra Herøya til Skien kommer il tå forurense så mye at anlegget bør være konsesjonspliktig. Det mener Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund. Derfor har organisasjonene anket SFTs avgjørelse om det motsatte til miljøverndepartementet.

- Vi mener dette gassrøret må behandles etter forurensningsloven for det vil helt sikkert føre til utslipp av klimagasser, deriblant CO2. Det gjør at det må reguleres av miljømyndighetene, sier leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Utelukker ingenting

Han setter nå sin lit til at Miljøverndepartementet og de rødgrønne er enige i Naturvernforbundets synspunkter om Naturgass Grenland. Statssekretær Henriette Westhrin i Miljøverndepartementet sier de vil se på hvilke muligheter de har.

Henriette Westhrin
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Vi har stor forståelse for at miljøorganisasjonene har sendt oss det brevet. Det er en problemstilling vi er kjent med og vi vil se på hvilke muligheter vi har innenfor forurensningsloven i forhold til hvorvidt det er aktuelt å bruke den som instrument her.

Westhrin utelukker dermed ikke at departementet vil overprøve sin egen faginstans. Hun sier det er sikkert at bruk av naturgass kan konkurrere ut mer miljøvennlige alternativer, og at dette er en problemstilling departementet kjenner godt til og ønsker å forholde seg til.

- Hvorvidt det er forurensningsloven, CO2-avgift eller andre løsninger som kommer til å være det beste, det kan jeg ikke være sikker på nå.

- Ingen nytte

Naturgass Grenland mener hele saken er avgjort, og er ikke redde for at de plutselig må søke konsesjon for gassrøret sitt. Administrerende direktør Grand Gundersen sier dersom de må gjøre det, må de ta jobben med å lage en konsesjonssøknad.

- Vi må gjøre det, men så er det mye arbeid til ingen nytte, spesielt for miljøet. Men hvis det skulle skje, så får vi bare gjøre det naturligvis, og da er vi tilbake der vi er. Det gir ikke noe reell miljøforbedring om man har en konsesjon eller ikke.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

 • Politiet ber om tips etter overfall

  Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.