NRK Meny
Normal

Barn er også pårørende

Emilie Olsen var 12 år og fikk livet snudd opp ned da mamma Unni fikk brystkreft. For å hjelpe andre er Emilie nå med i en dokumentarfilm som handler om barn som opplever alvorlig sykdom i familien.

Unni og Emilie Olsen

For Unni og Emilie Olsen har det vært positivt at datteren har vært med i filmen 'Min familie – når noen er syke'. Nå har det gått to år og i dag er Emilie 14 år.

Foto: Roald Marker / NRK

Filmen «Min familie – når noen er syke» er laget med ett mål for øye. At barn med alvorlig sykdom i familien skal bli sett og forstått bedre. I filmen deltar tre barn. Emilie Olsen og hennes familie er en av dem.

– Vi ble med først og fremst fordi det var positivt for hele familien midt oppi noe som ikke var så hyggelig. Dernest for at det kan være til hjelp for andre, sier mor i familien, Unni Olsen.

Hun har brystkreft med spredning til lever og skjellet. Dette er noe hun ikke blir kvitt, men må lære seg å leve med.

– Det er en sykdom som aldri blir borte, men per i dag holdes den i sjakk med medisin, sier hun.

Filmen ga en positiv opplevelse

Datteren Emilie opplever mammaen som tøff og det har vært vanskelig for henne også. Men å være med i filmen opplevde hun som positivt, akkurat som tenkt.

– Det var spennende, en helt ny opplevelse. I tillegg traff jeg mange mennesker jeg ikke hadde møtt før. Og det var veldig hektisk når de filma og skulle stille inn lyd og alle de greiene der.

Emilie Olsen synes det var merkelig å se seg selv da filmen var ferdig. Og forteller at hun synes hun gjorde mye feil.

– Jeg må innrømme at det var rart, men da jeg så de andre, ble det ganske bra likevel, sier hun med ett stort smil.

Her kan du se et klipp fra filmen der Emilie er med.

Film om barn for barn

Emilie Olsen er ett av de tre barna som er med i filmen «Min familie – når noen blir syke». Filmskaper Torgeir Kalvehagen fra Porsgrunn presiserer at filmen er OM barn FOR barn.

– Målgruppa er barn mellom 9 og 11 år. Selv om tema er alvorlig, skal filmen vise litt av hverdagen til barna også. Utgangspunktet for filmen er at barna lager en scrapbook. Et slags familiealbum der de skriver om små og store hendelser og klipper ut bilder og limer inn i boka, sier han.

Torgeir Kalvehagen

Torgeir Kalvehagen vil lage filmer om barn som har en annerledes hverdag. Kanskje fordi han selv er barn av en alkoholiker og vet at det er viktig å snakke om de vanskelige tingene.

Foto: Filmpilot AS

Metoden er effektiv i forhold til å få barna til å fortelle. Mens de arbeider, intervjuer Kalvehagen dem.

– Når de tegner og maler åpner de seg og forteller om badeturer, speiderturer eller at de er på cellegiftbehandling på sykehuset i Skien. Eller andre hverdagslige ting de opplever.

Scrapbook

Barna i filmen ble satt til å lage familiealbum. – På den måten åpnet de seg på en helt annen måte mens jeg intervjuet dem, sier

Foto: Filmpilot AS

I filmen får seerne også møte Simen som har ei søster med hjerneskade og Linna som har en bror med en alvorlig muskelsykdom. For filmregissør Torgeir Kalvehagen er det et mål å lage en film som andre barn kan lære av.

Se klipp fra filmen her.

En elefant i stua

Kalvehagen brenner for å synliggjøre barn som har en annerledes hverdag. Han mener det er viktig å bevisstgjøre barn og å skape åpenhet rundt temaer som kan være vanskelig å snakke om. Inspirasjonen henter han fra utfordringer han selv opplevde som barn.

– Jeg har bakgrunn som barn av en alkoholiker, og vet hvordan det er å hemmeligholde noe. Det er som å ha en elefant i stua og late som man ikke ser den. Litt sånn er det med alvorlig sykdom i familien også, mener Kalvehagen.

Føler seg mindre alene

Både datter Emilie og mor Unni nikker i kor.

– Det er mye bedre å snakke om det, sier Emilie.

Unni og Emilie Olsen

Mor og datter Unni og Emilie Olsen synes filmen har blitt god. – Kanskje andre kan lære av den, sier Emilie.

Begge er enig i at filmen er blitt god.

– Når man står fram på denne måten kommer man i kontakt med andre i samme situasjon. Du føler deg ikke så aleine når du vet at andre har det som deg, forteller Unni Olsen.

– Andre kan også lære av dette forteller Emilie. Det går ikke bare nedover og er du heldig kan du bli helt frisk. Det er lurt å prøve å se positivt på det, sier hun litt ettertenksomt.

– Har klassen din sett filmen ennå?

– Nei det har jeg ikke rukket ennå, men det skal vi få til, avslutter Emilie.

At Emilie vil vise filmen til klassen gleder Torgeir Kalvehagen. Målet er å få vist den til så mange barn som mulig. Og han er glad for at de tre barna Emilie, Simen og Linnea, var med i filmen hans og gjorde det mulig å fortelle en viktig historie.