– En barnevogn lå igjen i veien

Hans Kåre Fossland bor en kilometer unna den 45 år gamle mannen fra Sverige som nå er pågrepet og siktet for bortføring. En 26 år gammel kvinne er fortsatt savnet. – Helt forferdelig, sier Fossland.

Hans Kåre Fossland bor i nærheten av den 45 år gamle mannen fra Sverige. han så en bil kjøre forbi han i full fart søndag.

Se video: Hans Kåre Fossland forteller blant annet hva naboen hans så søndag formiddag (Foto: Grete Ingebjørg Berge)

Søndag så Hans Kåre Fossland bilen med personer som skal ha vært den 45 år gamle mannen, den 26-år gamle kvinnen og deres felles barn på elleve måneder.

– I går kom det en bil fra Uvdalstjønna og passerte meg i en helt vanvittig fart, så kom en nabo av meg etterpå. Naboen min stoppet fordi han hadde sett at det var basketak ved denne bilen. Han spurte meg om jeg ville bli med bort, og da tok jeg telefonen og ringte politiet, sier Fossland.

– Da vi kom dit lå det igjen en barnevogn, en bærepose og noe mer midt i veien. Det var tydelige spor etter det som må ha vært en kamp der. Naboen min så en dame ligge bak i lasterommet på mannens bil, og at hun banket på sideruta. Han forsøkte å kjøre etter, men mannen kjørte fra han, fortsetter han.

– Hvordan virket dette på deg?

– Jeg skjønte ikke hvor galt det var før naboen min kom, men jeg stusset litt over bilen som kom så fort forbi meg.

Fossland ga sin forklaring til politiet i går.

Ifølge politiet er den siste sikre observasjonen av kvinnen i bilen på vei bort fra området i nærheten av boligen i Bø, rundt klokken 10.00 søndag formiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

45-åringens hus i Bø.

45-åringens hus ligger utenfor Bø sentrum.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Helt forferdelig

Omtrent klokken 03.20 natt til mandag pågrep svensk politi den 45 år gamle mannen som var etterlyst i Norge for mulig bortføring kvinnen og deres felles barn. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.

Barnet er funnet i god behold, men den 26 år gamle kvinnen er fortsatt savnet.

– Hva tenker du om dette?

– Det er helt forferdelig. Jeg har sett disse personene gå forbi meg med barnevogna i hele sommer. Det er helt grusomt, sier Fossland.

– Jeg har ikke snakket med dem annet enn at jeg har hilst på dem når de har gått forbi meg. Da har de virket blide.

Etter det NRK.no kjenner til har den 45 år gamle mannen bodd i boligen i Bø i flere år, men han skal ha hatt liten kontakt med naboene.

De beskriver 26-åringen som ei hyggelig og blid dame, og sier at hun ikke har bodd på stedet like lenge som 45-åringen.

Kvinnen skal ha flyttet til familie i Drammen for to-tre måneder siden. Både kvinnen og det 11 måneder gamle barnet er russiske statsborgere bosatt i Drammen. Mannen er svensk statsborger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Uvdalvegen inn på fylkesvei 359.

Ut fra dette krysset, fra Uvdalvegen inn på fylkesvei 359, kjørte bilen, ifølge Fossland.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Kontaktet politiet, men samtalen ble brutt

Kvinnen kontaktet politiet i 10-tiden søndag formiddag og ba om hjelp, men samtalen ble brutt.

– Politiet vet ikke hvor kvinnen befinner seg, og er bekymret for om det kan ha tilstøtt henne noe. Mannen er foreløpig siktet for bortføring, opplyste stabssjef Helge Mietle i Telemark politidistrikt til NRK.no tidligere mandag morgen.

Politiet opplyser mandag formiddag at deres første prioritet er å finne den 26 år gamle savnede kvinnen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Intenst søk

Politiet med politihunder leter etter kvinnen i et stort området, blant annet ved mannens hus. Også Røde Kors, Norske redningshunder og sivilforsvaret deltar i søket. Til sammen deltar 50 personer i søket etter kvinnen mandag. I tillegg deltar to personer fra Kripos i den taktiske etterforskningen.

Andreas Rødø.

Andreas Rødø ber om tips fra publikum.

Foto: Politiet

– Status i øyeblikket er at vi har pågrepet mistenkte i Sverige. Der var heldigvis hans ett år gamle barn til stede i god behold, og vi driver nå et intenst søk etter den savnede kvinnen, sier stabssjef i politiet Andreas Rødø.

Området Bø mot Reskjem og Notodden er spesielt interessant for politiet.

– Politiet har informasjon som tyder på at mannen har vært i området Bø-Notodden i tidsrommet 10.00 til 14.00, og søker spesielt i dette området, sier Sigrid Dahl, lensmann i Bø.

– Hvordan jobber dere videre med saken?

– Vi har etablert et etterforskningsteam ved Bø lensmannskontor, hvor vi også har fått bistand fra Kripos. Parallelt driver vi et søk etter savnede som ledes fra operasjonssentralen i Skien, sier Rødø.

– Har dere fått mange tips og henvendelser i saken?

– Nå som saken er blitt kjent i media så kommer det stadig inn tips. Det er vi glade for, og vi ber publikum varsle oss hvis de har observert en sort Citroën C5 på strekningen mellom Bø i Telemark og Växjö syd i Sverige fra i går cirka klokken 10.00 og frem til klokken 03.00 i natt.

– Har dere noen digitale spor?

– Det er blant de tingene vi har jobbet med i snart ett døgn, og svarer på det er ja. Vi jobber videre med den typen spor, sier Rødø.

– Har dere bilder?

– Så langt har vi ikke sikret noen bilder fra turen til Sverige.

På vei til Sverige

Politiet i Norge er på vei til Sverige med sikte på å delta i avhør av mannen. De håper at han kan bidra til at kvinnen blir funnet.

– Vi vil be om utlevering av mannen til Norge, sier politiadvokat Jon Borgen.

Norske Redningshunder deltar i søket.

En hundeekvipasje fra Norske Redningshunder leter blant annet i området ved mannens hus.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK