NRK Meny
Normal

Nå våkner hoggormen

En mild vinter gjør at mange hoggormer har overlevd vinterdvalen. Nå er de på vei ut av hiet for å varme seg, det er det ikke alle som liker.

Hoggorm på Jeløya

NYTER SOLA: Den milde vinteren gjør at flere hoggormer enn vanlig har overlevd vinteren.

Foto: Per Magnar Teigen

Mange blir redde når de treffer på den giftige hoggormen. Forskere lar seg heller fascinere og ser den som et nyttedyr. På en sommer kan en enkelt orm spise opptil 25 mus, og de gjør dermed et godt innhogg i musebestanden.

Iboende instinkt

Hoggorm

BITER SJELDEN: Hoggormen biter bare når den jakter på mat eller føler seg truet.

Foto: Morten Waagø / NRK

Ormeekspert Ragnar Hylland forteller at vi har et iboende instinkt som forteller oss at vi skal være redde for ormer, men det ikke er noe å bekymre seg for.

– Jeg tror folk flest kjenner svært få mennesker som er blitt bitt av hoggorm, sier han.

Biter når den blir redd

Den stripete ormen biter kun i forbindelse med jakt på mat, eller når den er redd og føler seg truet. Siden 2005 er det i gjennomsnitt 125 mennesker i året som er blitt bitt av hoggorm.

– Av disse er det 10 prosent som blir virkelig alvorlig syke. Det tar ti år mellom hver gang det dør folk av hoggormbitt i Norge. Det er mange fler som dør av vepsestikk enn av hoggorm, sier ormeeksperten.

 • Fortsatt stengt

  Fylkesvei 37 er lørdag kveld fortsatt stengt ved Fåne/Presturatunnelen på grunn av fare for ras. Klokken 21 skal det foretas en ny vurdering av stedet, opplyser vegvesenet. Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 364.

 • Geolog skal undersøke rasfaren

  Fylkesvei 37 er stengt ved Fåne/Presturatunnelen, foreløpig frem til klokken 18.00 på grunn av fare for ras. Klokken 18 skal en geolog vurdere rasfaren. Omkjøringsvei er fylkesvei 364.

 • Vei stengt på grunn av rasfare

  Tinnsjøveien er stengt inntil videre ved Fåne/ Presturatunnellen på grunn av rasfare. Vegtrafikksentralen er varslet, og skal undersøke stedet.

 • Brannvesenet rykker ut til sjukehus

  Brannvesenet rykker ut til Sjukehuset Telemark etter varsel frå ein automatisk brannalarm på staden.