6000 julelys dekorerer huset til Jan

PORSGRUNN (NRK): I dag tennes lysene rundt i hele landet. Mange bruker masse penger på å lyse opp hus og hage, og butikkene forventer økning i salget denne julen.

julehus

JULELYS: Jan Henriksen på Hovet i Porsgrunn har dekorert huset sitt med 6000 julelys. – Jeg synes det ble veldig bra i år, smiler Henriksen etter å ha tent lysene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

På Hovet i Porsgrunn står Jan Henriksen med lange lenker av lys i hendene. Han er i ferd med å legge siste hånd på verket. Seks tusen julelys dekorerer huset. De henger langs takrenner, rundt dørkarmen og ned foran vinduene.

– Det er mye arbeid, men veldig gøy. Jeg koser meg med dette og tar det i mitt tempo. Det er jo fin trim også dette her, sier Henriksen.

Jan Henriksen er fornøyd med huset sitt.

Jan Henriksen har orden i sakene. – I år ble det ekstra bra, sier Henriksen etter å ha tent lysene.

Han jobbet mange år i Canada og fikk sin inspirasjon derfra. Han tok med seg tradisjonen hjem og begynte å dekorere huset. Nå har det blitt en attraksjon.

– Jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger, spesielt fra barnehagen som er nærmeste nabo. For dem er det en begivenhet når lysene blir tent. Jeg tror mange vil få en hyggelig overraskelse når de kommer i barnehagen mandag morgen, sier Henriksen.

Les også:

Lysene må være tent til første søndag i advent, og lyser til litt ut i januar.

– 13. dag jul slukker jeg lysene. Da drar jeg ut kontakten. Også bruker jeg noen dager på å ta det ned, sier Henriksen.

En ukes arbeid

På Heistad i Porsgrunn har Kjell Hamberg et stort prosjekt foran seg. Han skal pynte huset sitt med 10 000 julelys. Det er en tradisjon. Akkurat nå åpner han loftsluka, og trekker ut stigen. Han klatrer opp og viser frem 10 store kasser. Alle fylt opp med julelys.

Kjell Hamberg

Kjell Hamberg viser frem en av mange kasser med julelys. Foreløpig ligger kassene på loftet, men i løpet av de neste dagene skal det henges ut.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det har blitt en hobby. Jeg synes det er morsomt. Det begynte med to, tre lenker, også har det bare blitt mer og mer, sier Hamberg.

Han bruker en ukes tid på å sette ut alle lysene. Det er lett å forstå når vi flytter rundt på alle kassene oppe på loftet.

– Jeg handler det meste i USA.

Hamberg har ikke planer om å utvide samlingen, men må gjøre utskiftninger på lysene han har.

– Nå bruker jeg mest penger på å bytte ut lenker som ikke virker lenger. Jeg skal ikke ha så mange flere. Det lyser godt opp, men naboene liker det, smiler Hamberg.

Det er datteren som inspirerte Kjell til å begynne med amerikansk julepynt. Hun bor i USA, og Kjell og kona Ingrid er ofte på besøk.

– Vi kjøper noe nesten hver gang vi er der. Nå var vi over for en ukes tid siden, og da handlet vi noen nye lys. Da måtte vi kjøpe til full pris, men vanligvis handler vi det meste på salg i januar, sier Kjell Hamberg.

Vil bruke 1,6 milliarder

Men det er ikke bare Jan og Kjell som bruker penger på julepynt. Det er forventet at vi nordmenn skal bruke 1,6 milliarder kroner på julepynt. Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl har utarbeidet flere prognoser knytta til jula.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forventer at vi skal bruke 1,6 milliarder kroner på julepynt denne julen.

Foto: NRK
Gunn Marit Sandvik Nielsen

Gunn Marit Sandvik Nielsen selger mange julelys. – Det blir stadig mer populært, sier hun.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi kommer til å bruke i gjennomsnitt 400 kroner hver på julepynt. Kvinner kommer til å bruke omkring 100 kroner mer enn menn, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen forventer at vi vil bruke litt mindre i år enn i fjor.

På Europris selges mange julelys. Hos lavpriskjeden forventes en økning på 20–25 prosent i salget av julebelysning dette året. Også Jula selger mye julelys. Varehuset vil ikke gå ut med tall, men forventer en vekst i salget av juleartikler.

– Vi selger masse julelys. Og alle skal ha det. Noen skal ha masse, mens andre nøyer seg med litt mindre. Vi selger mange, mange paller, og det er sjelden noe igjen etter jula, sier assisterende butikksjef hos Europris Porsgrunn Gunn Marit Sandvik Nielsen.

Nisser, engler, store, og små lys. Butikken har lys i alle fasonger, og folk flokker seg rundt pallene.

– Det er koselig. Men selv har jeg ikke så mye lys, jeg synes det blir litt i overkant, sier Sandvik Nielsen.

Jan og snømannen

Snømannen er ny dette året. Henriksen kjøper noe ny pynt hvert år.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Forbruket øker

Mange bruker mye ekstra lys i desember, og dermed også mer elektrisitet. Det gir selvsagt utslag på strømregningen, spesielt for dem som dekorerer huset med lys.

– Vi ser en liten økning i forbruket i desember. Ca 10 prosent av det totale forbruket til norske strømkunder skjer i julemåneden, sier informasjonssjef i Fjordkraft Jeanne Tjomsland.

Jeanne Tjomsland

Kjell Hamberg er blant dem som drar opp på gjennomsnittet. Han bruker mer strøm i desember enn i de øvrige månedene.

– Ja, det koster meg omkring 500 kroner mer, denne måneden, sier Hamberg.

– Det går litt mer strøm enn vanlig, men det er verdt det. Jeg har så mye glede av disse lysene. Det gir meg en skikkelig god følelse. Jeg blir jo litt stolt også, sier Jan Henriksen.

Les også:

Attraksjon

Huset til Jan Henriksen i Porsgrunn er kjent langt utover kommunegrensen. Det ringer folk fra fjern og nær.

– Folk kommer hit, og har med seg familien også spør de om å få lov til å ta bilde foran huset. Det er gøy, og noe jeg selvsagt svarer ja til, sier Henriksen stolt.

Jan foran huset

Jan er stolt av huset sitt, og sier han får mange hyggelige tilbakemeldinger.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Kanskje ikke så rart, for det ligger en del arbeid bak. Jan bruker mye tid i stigen i november. Mange lys skal opp. Men heldigvis begynner han å bli rutinert.

– Jeg har satt opp spiker langs takrennene. Så det er bare å henge dem på oppå der.

Med et hjemmelaget verktøy løfter han lenkene på plass. Det er lys i ulike farger, lenker med hvite lys, kunstige juletrær og en hvit snømann. Snømannen er ny i år. Plutselig stopper han opp. Han er ferdig.

– Det er godt å bli ferdig. Også er det jo gøy å sette i kontakten å se på det i mørket, det gir jo en spesiell følelse. I år blir det veldig flott også, jeg tror jeg kommer til å bli fornøyd, smiler Henriksen.

Nå kan julen bare komme. Et stykke ut i januar neste år kommer det som ikke er så gøy, nemlig å ta ned all pynten.

– Det hadde vært veldig greit å bare la det henge til neste år, men kona er ikke spesielt begeistret for det, så jeg må nok ta det ned. Heldigvis er det en stund til, jeg lar det henge til godt utpå nyåret, smiler Jan Henriksen i det han trykker inn kontakten.

strøm

Det blir mye ledninger og fulle støpsel utenfor huset til Henriksen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK