Slik skaffer du deg sommerjobb

SKIEN (NRK): Det er nå i mars kampen om de fleste og beste sommerjobbene står.

Serveringssteder er populære arbeidsplasser for ungdom som skal jobbe på sommeren.

Serveringssteder er populære arbeidsplasser for ungdom som skal jobbe på sommeren.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Ordet sommerjobb gir bare 450 treff i NAV sin database, altså i snitt bare én sommerjobb per kommune! Men ikke la deg skremme. Sannheten er at de fleste sommerjobbene aldri blir utlyst.

Siri Bøgeberg, Grethe Gatevold og Anita Nøstdahl.

Siri Bøgeberg, Grethe Gatevold og Anita Nøstdahl hos NAV Telemark skal hjelpe ungdommer som leter etter sommerjobb.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Vårt råd til de som ønsker seg sommerjobb er å være tidlig ute, tenke offensivt og ta initiativ, sier assisterende NAV-leder i Skien, Siri Bøgeberg.

I de kommende ukene drar folk fra NAV ut til bedrifter for å tråle etter ledige sommerjobber som ikke er utlyst. Målet er å finne sommerjobber som kan gi arbeidsledige foten innenfor i en bedrift.

Nettstedet Ung.no har satt opp tre gode råd for ungdom som søker sommerjobb.

– Personlighet viktigere enn erfaring

Simon Røch Lindkvist

Simon Røch Lindkvist hos Lefdal Elektromarked i Skien.

Foto: Robert Hansen / NRK

Varehussjef Simon Røch Lindkvist ved Lefdal i Skien har ansatt rundt 20 personer de siste to årene.

– Personlighet er mye viktigere enn tidligere erfaringer. Du må tørre å selge deg selv og vise at du virkelig ønsker å jobbe her. Har du i tillegg et åpent sinn og et smil, stiller du sterkt. Og så bør du tenke på hva du har på deg. Caps og joggebukse er ikke å anbefale, sier Røch Lindkvist.

Manpower hadde 12.000 oppdrag for norske bedrifter i sommerperioden i fjor. Også rekrutteringssjef Jon Paulsen legger stor vekt på søkernes personlighet.

– Det er knallhard kamp om sommerjobbene. Bedriftene leter etter positive mennesker som er aktive og selvstendige og som passer inn gjengen, både faglig og sosialt. Sommerjobben kommer ikke av seg selv. Du må være veldig oppsøkende. Snakk med alle du kjenner i nettverket ditt, sier Paulsen.

Nadia L. Kastmo og Hilde G. Andersen

Studentene Nadia L. Kastmo og Hilde G. Andersen er på jakt etter sommerjobb.

Foto: Robert Hansen / NRK

8 av 10 studenter må jobbe

Nadia L. Kastmo (20) og Hilde G. Andersen (20) er studenter fra Skien. De skal ikke ligge på stranda eller latsiden i sommer.

– Jeg kommer nok til å jobbe i en skobutikk, slik jeg har gjort de siste fire årene, sier Hilde. Også Nadia regner med å tilbringe sommeren i en butikk.

Tall fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at 8 av 10 studenter må jobbe i tillegg til studiene for å få endene til å møtes. Mange velger å jobbe i sommermånedene framfor å jobbe mens de studerer.

Sander Austad Dale alias Randulle

Sander Austad Dale, alias Randulle, har egen YouTube-kanal hvor han spiller FIFA-spillet.

Foto: Skjermdump

Dersom det er vanskelig å finne en passende sommerjobb i ditt område, kan du jo skape din egen arbeidsplass. Da kan du til og med bruke caps og joggebukse!

– Jeg sitter faktisk i det antrekket nå, ler 19-åringen Sander Austad Dale fra Skien. Han har gjort gode penger på å filme seg selv på Youtube mens han spiller fotballspillet FIFA. Med 1,4 millioner visninger i måneden er han nå sin egen sjef.

– Jeg vil så absolutt anbefale andre å ta sjansen og hoppe i det!