NRK Meny
Normal

Nå starter jobben med verdensarven

Turistnæringa i Telemark begynner på jobben med å utnytte verdensarv-statusen. De forventer en kraftig økning i turiststrømmen.

Vemork kraftstasjon

Vemork kraftstasjon ved Rjukan ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. I dag er Norsk industriarbeidermuseum som holder til i lokalene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I går kom industrihistorien på Rjukan og Notodden inn på UNESCOs verdensarvliste. Arbeidet med å få flere turister til å besøke byene, på grunn av den nye statusen, har allerede startet.

Stor økning

Irene Siljan Vestby

Irene Siljan Vestby sier det er satt i gang et arbeid for å kunne utnytte statusen som verdensarv.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Daglig leder i Visit Telemark, Irene Siljan Vestby, sier det er all grunn til å tro at området blir mer populær.

– Det er jo en statistikk som viser at de stedene som er på verdensarvlista, i snitt har 40 % økning i besøk, sier hun.

Siden 2009, har industrihistorien til Rjukan og Notodden vært presentert som en kandidat til å komme med på verdensarvlista. Siden den gang har flere kommuner, fylkeskommunen og Riksantikvaren jobbet iherdig med søknaden.

– Dette er noe nytt

Avdelingsleder hos riksantikvaren, Kristin Bakken, sier industrihistorien gjør at statusen til Notodden og Rjukan er noe annet enn naturområdene på UNESCO-lista.

– Dette er noe nytt, dette er også Norge som nasjonen som har vært foregangsland for industrien, sa avdelingsleder hos riksantivaren, Kristin Bakken.

Siljan Vestby mener reiselivet har en kjempemulighet til å tiltrekke seg turister som vil ha en historisk opplevelse, men det kommer ikke av seg selv.

– Det er satt i gang et prosjekt som heter «Salgbare verdensarvopplevelser», som er et samarbeid mellom Notodden og Rjukan, for å se hvordan vi kan utnytte dette på en god måte. De er allerede i gang med jobben.

 • Fann sakna kvinne

  Kvinna på 92 år som var meldt sakna i Seljord er komen til rette. Ho er funnen av Røde Korsmannskap ikkje langt frå institusjon. Kvinna var kald, og blir sjekka på legevakt.

 • Kvinne sakna i Seljord

  Politiet etterlyser ei 92 år gamal kvinne, som er sakna frå ein institusjon i Seljord. Kvinna brukar rullator, opplyser politiet.

 • Mindre steinras på E134

  Det har gått eit mindre steinras på E134 mellom Seljord og Brunkeberg, melder politiet. Raset sperrar deler av den eine køyrebana. Vegtrafikksentralen er varsla.

 • Avtale om Krokan turisthytte

  Norsk Industriarbeidermuseum skal overta den gamle turisthytta på Krokan i Tinn for å utvikle eigedomen som eit historisk kulturminne. NIA har underteikna ein intensjonsavtale med Helbergstiftelsen om kjøp av Krokan, som har vore turisthytte sidan 1871.

  Krokan Turisthytte overtas av Norsk Industriarbeidermuseum
  Foto: Rita Engedalen, NIA